Nefesler tutuldu, artık herkes listeleri bekliyor… İşte AK Parti Bursa listesi aday tahminleri

Bugün itibarıyla seçime 60 gün kaldı. O nedenle siyasi partiler, bu akşam saat 17.00’ye kadar illerdeki milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edecekler.
Dolayısıyla…
Türkiye genelindeki tüm siyasi partilere başvuran binlerce aday adayı gibi, Bursa’daki aday adaylarının heyecanlı ve umutlu bekleyişleri de sona erecek.
Kimler listeye girdi, kimler listenin seçilebilir sırasında kabul ediliyor, hepsini en geç bu akşam saat beşe kadar göreceğiz.
Son güne girilirken bekleyişin liste heyecanına dönmesi, doğal olarak kulis spekülasyonlarını arttırıyor.
Geçmiş seçimlerde, son geceye girilirken siyasi partilerin aday listelerinin ana gövdeleri aşağı yukarı belli olurdu.
Ne var ki…
Bu seçimde, önseçim yoluyla adaylarını belirleyen CHP dışında, dün akşam saatlerine kadar partilerden sağlıklı bir liste bilgisi edinebilmek mümkün olmadı.
Dahası…
AK Parti’de listeye son şeklini vermek üzere çalışan Üst Kurul’dan daha önceki seçimlerde erken izlenim alabilmek mümkünken, bu kez tam bir sızdırmazlık durumu yaşandı.
Öyle olunca…
Bilgiye dönüşmeyen liste tahminleri ortaya çıktı.
Örneğin…
Listenin ilk sırasında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yer almasını artık herkes bekliyor. Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu kontenjanı olarak kabul edilen Dr. Cemalettin Kani Torun’un da listede yer alması halinde AK Parti bugüne kadar hiç yapmadığı bir işi yapmış ve Bursa’da iki kontenjan birden kullanmış olacak.
Bunu siyasi bir risk olarak görenlerin sayısı hayli fazla.
Listede…
Mevcut milletvekillerinden Hüseyin Şahin ve İsmet Su’ya şans veriliyor.
Yeni isimler arasında Osman Mesten, Cafer Yıldız, Nagip Vardar, Harun Akın, Yüksel Yeni ve Hasan Çepni sayılıyor.
Dün akşam…
Ankara’nın havasına bakılarak yapılan tahminlerde, Gemlik-Orhangazi-İznik bölgesi için Yusuf Korkusuz ya da Nurettin Avcı konuşuluyordu.
Gıyasettin Bingöl ve genç adaylar arasından Emrullah Güler de kulislerin listede tahmini yaptıkları adaylar arasındalar.
Listede yer alması muhtemel görülen yeni isimlerden biri de Cemile Yiğit.
Ayrıca…
Başbakanlığı döneminde bizzat Recep Tayyip Erdoğan’ın ilgilendiğini bu sütunlarda duyurduğumuz engelli aday Bennur Karaburun listede yer alabilecek isimler arasında kabul ediliyor.
Yanı sıra…
Dün akşam konuştuğumuz bir kaynak, Canan Candemir Çelik’in başka bir ilden aday gösterilmesi durumunda Şükran Mercan Misçi ile Sema Sertalp arasında bir tercih yapılabileceğini söyledi.
Bir başka kaynak ise Karacabey-Mustafakemalpaşa bölgesi için Önder Matlı ile Dr. Mustafa Esgin arasında sürekli değişim yaşandığını fısıldadı.
Bir not daha…
Bursa’da, kısa adı BİHMED olan Bursa İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Halil Eldemir’in de Bilecik listesinin ikinci sırasında olabileceği yönünde tahminler var.