2015 model siyaset… Partiler ideolojiden vazgeçti ekonomik söyleme yöneldi!

En son… MHP’nin seçim beyannamesini açıklamasıyla 7 Haziran için siyasi partiler seçim beyannamesi adı altında vaatlerini kamuoyu önüne koydular.
İlk göze çarpan şu:
Siyasi partilerin tümü, bugüne kadar yaptıkları ideolojik vurgulardan vazgeçip ekonomik söylemlere yöneldiler, ekonomik vaatler ortaya koydular.
Bunda…
Hiç kuşku yok ki sokaktaki ekonominin içinde bulunduğu sıkıntı önceliği oluşturuyor. Ancak, şunu da göz ardı etmemek gerekiyor:
Özellikle CHP geçmiş seçimlerde başta laiklik ve ulusalcılık olmak üzere, toplumun günlük yaşamı içinde önceliği olmayan konuları öne çıkarırken, AK Parti toplumun önüne kalkınma, refah, büyüme hedefleri koydu.
Nitekim…
Zaman zaman tekrarladığımız gibi; AK Parti 2007 genel seçiminde sağlık politikaları ve yatırımlarını, 2011 genel seçimin de başta duble yollar olmak üzere ulaştırma yatırımlarını öne çıkararak seçmene umut verdiği için kazandı.
Çünkü…
Diğer partiler ideolojik söylemlerle meydanlara çıktıklarında, kendi taraftarları dışında geniş kitlelerin ilgisini çekemediler.
Oysa…
Toplumun umut vereni ve hedef göstereni sevdiğini 2007 ve 2011’de gördük.
Bugünse…
CHP’nin seçim beyannamesiyle başlayan yeni bir siyasi süreç var. CHP geçmişte toplumun ilgisini çekmeyen alanlara takılmak yerine, vatandaşın cebini ilgilendiren konulara el atan bir seçim beyannamesi açıkladı.
Bir anlamda, reformist davranıp siyasi kulvar değişikliği yaptı.
Büyük de ilgi gördü.
Nitekim…
Sonrasında, HDP ve SP-BBP’den başlamak üzere partilerin tümü CHP vaatlerinin üstüne çıkmayı hedefleyen programlar açıkladılar.
Pazar günü MHP’nin seçim beyannamesini açıklayan Devlet Bahçeli de aynı yoldan ilerleyip, daha iyi çalışılmış ve daha kapsamlı hazırlanmış seçim vaatleriyle kamuoyu karşısına çıktı.
Gerçi…
Bahçeli’nin konuşmasında milliyetçilik vurgusu var, ama ideolojiden çok AK Parti ya da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milliyetçi oylara yönelmelerini önleme amaçlı bir girişim izlenimi veriyor.
Buna karşın…
Yıllardır ekonomik hedeflerle seçmenin güvenini ve seçimi kazanan AK Parti de bugüne kadarki stratejisini değiştirip sosyal restorasyona yöneldi.
Öyle ki…
Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan değişik kentlerde katıldığı toplu açılış törenlerinde gerçekleştirdikleri yatırımları anlatma gereği duyuyor.
Dahası…
AK Parti’nin reklam filmindeki “Onlar konuşur, AK Parti yapar” cümlesi de bunu çağrıştırıyor. Bakalım bu yol değişikliği hangi partiyi nasıl etkileyecek…