CHP hem kendisinin, hem bu seçimin en iyi mitingini yaptı, Gökdere’nin galibi oldu

CHP MİTİNGİBiliyoruz ki… Meydanlar seçim sonuçlarını gösterecek tek ya da en önemli kriter değil. Fakat, şu da bir gerçek ki, meydanlar seçim öncesi siyasi partilerin kantara çıktıkları ve gövde gösterisi yapma fırsatı buldukları en önemli yer.
Çünkü…
Partinin ne kadar iddialı olduğu da, iktidara hazır olup olmadığı da meydandaki performansına göre değerlendiriliyor.
Aynı şekilde…
Siyasi partilerin teşkilatları/örgütleri açısından moral ve motivasyon kaynağı.
İşte…
Bu gerekçelerle, 7 Haziran milletvekili genel seçimi sürecinde Gökdere miting alanında izlediğimiz mitinglerle ilgili gözlemlerimizi paylaştık.
Cumartesi günü de…
CHP’nin merakla beklenen mitingi için Gökdere’ye bu nedenle gittik.
Açıkça söylemek gerekirse, mitingin başlayacağı saatten 20 dakika önce meydan zayıf görüntü veriyordu. Fakat özellikle Ankara Yolu yönünden geçmişteki AK Parti mitinglerine geliş gibi yoğun şekilde gruplar giriyordu.
O gruplar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kürsüyle çıkmasıyla meydanı tamamen doldurdu.
Tespitimiz şu:
HDP mitingini Merinos’ta yapacağı için, Gökdere meydan savaşı burada miting yapan üç parti arasında değerlendirilmeli.
O noktadan bakıldığında…
Kılıçdaroğlu’nu dinlemek üzere Gökdere’yi dolduranlar CHP’yi meydanın açık ara galibi yaptılar.
Kuşku yok ki…
Böyle bir sonuçta, MHP ve AK Parti’nin daha önce yaptıkları mitinglerde meydanın zayıf kaldığını gören CHP örgütü motive olmuş ve koşmuş.
Yani…
CHP, tıpkı futboldaki gibi kendisinden önce maç yapan rakiplerinin yenildiğini gören takımın moral motivasyonuyla meydana çıkıp galibiyetini ilan etti.
Yanı sıra…
CHP’nin son yıllardaki en iyi Bursa mitingini yaptığını da eklemek gerekiyor.
Üstelik…
Yalnızca kalabalık yönünden değil, alanı dolduranların coşkusu da önceki yıllarda izlediğimiz CHP mitinglerinden fazlaydı.
Ayrıca…
Organizasyon anlamında da CHP’nin en iyi mitingini izledik. Katılımcılar meydana rahatça girdiler. Gazeteciler de görevlerini rahat şekilde yapabildiler.
Olay Televizyonu’nda miting sonrası meydan değerlendirmesi yaparken Olay TV Haber Merkezi’nin başarılı isimlerinden Özden Çobanoğlu bunun sandığa yansıyıp yansımayacağını sordu.
Şu cevabı verdik:
“Sandıkta ne olur bilinmez. Çünkü daha ortaya gelmedi. O nedenle sandıkla ilgili somut bir değerlendirme yapmak doğru değil. Ama üç partinin performansları açısından önümüzde somut bir kriter var. O da meydanın galibinin CHP olduğunu gösteriyor.”
Doğrusu…
Cumartesi akşamından beri, acaba bu meydan farkı sandığa nasıl yansır diye biz de merak ediyoruz.