Sandığa 35 gün kaldı, ama ortada seçim havası yok… Bu seçime özel 4 kritik gözlem

Seçim büyük bir hızla yaklaşıyor… Sandığa gidip siyasi tercih yapmak için önümüzde sadece 35 gün kaldı. Bir bakıma, seçim öncesi final dönemine girildi.
İşte…
Bu kritik süreçte, bugüne kadar pek rastlanmayan bazı özel durumlar var.
Nitekim…
Dün bir grup dostla siyasi durum değerlendirmesi anlamına gelebilecek ve ağırlıklı olarak da siyasetin saha çalışmaları ile ilgili gözlemler üzerine sohbet ettik.
Ortaya da, bu seçime özel 4 kritik gözlem çıktı.
Bir…
Seçime 38 gün kalmasına karşın, seçmende de siyasetçide de henüz siyasi heyecan yok. Yani, seçmen ve siyasetçi seçim havasına girebilmiş değil.
Böyle olunca, vatandaşın ilgisizliği gibi bir durum ortaya çıkıyor.
Oysa…
Geçmişte final dönemi olarak adlandırılan bu dönemler daha hareketli geçerdi.
İki…
Seçim gündemini ilk kez ana muhalefet partisi ele geçirdi. CHP’nin seçim beyannamesinde ortaya koyduğu sokaktaki ekonomiye dokunan vaatler ilgi görüyor.
O nedenle…
Hemen her yerde muhalefetin ekonomik vaatleri konuşuluyor.
Örneğin…
Kent merkezindeki kahvelerde sohbetlerin ana konusu emekliye ikramiye ve kira yardımı gibi ödemeler. Kırsaldaysa mazot fiyatı çiftçinin önceliği.
Üç…
2002’den bu yana yapılan seçimlerde AK Parti gündeme bir konu getirir, muhalefet partileri onu tartışırdı. İlk kez bu seçimde AK Parti, muhalefet partilerinin gündemini tartışıyor ve bu zaman zaman savunmaya dönüşüyor.
Öyle ki…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşmalarında “mazota ilk kendilerinin teşvik verdiğini” anımsatarak kamuoyunun gündemi haline gelen muhalefet vaatlerine müdahale gereği duydu.
Dört…
Değişik mahallelerden AK Parti adaylarının saha çalışmalarıyla ilgili tartışma haberleri geliyor. O tartışmalarda adayların şahsına olmasa bile eleştiri içerikli sitemler aktarılıyor.
Oysa…
Eski seçim süreçlerinde saha çalışması yapan AK Parti adayları sitem ya da eleştiriyle pek karşılaşmazlardı. Niyetlenenlere önce kedi çevreleri engel olurdu.
O nedenle…
Bu gibi durumlara alışık olmadıkları için, sıkıntı yaşadıkları konuşuluyor.
Bütün bunlar…
Seçime 35 gün kala, yani bugün için geçerli gözlemler. Ama şunu da unutmamak gerekiyor, 35 gün çok uzun bir süre ve sandık gününe kadar her şey değişebilir.