Seçim yaklaşırken merak edilen soru: Erdoğan’ın meydanlara çıkması seçim sürecini etkiledi mi?

Aslında… Daha aday olduğunda protokolde bekleyen ve önüne geleni imzalayan değil, farklı bir cumhurbaşkanı olacağını söylemişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söylediği gibi de davranıyor.
Hatta…
Seçim sürecinde siyasi partilerin mitingleri sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da bazen teşekkür amaçlı il gezileri ile, bazen kuruluşların genel kurul ve toplantılarıyla, bazen de konuk ettiği kesimlere görüşlerini açıklayarak gündeme geliyor.
Alışılmış cumhurbaşkanı söylemlerinin dışına çıkıp 400 milletvekili istiyor, muhalefeti eleştiriyor ve polemiklere giriyor. Pazar günü Almanya ve Belçika’da yaşayan Türk vatandaşları ile toplantılarda da tutumunu sürdürdü.
Bu durum da…
Siyasi partilerin seçim mitingleri yanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da meydanlara çıkması olarak yorumlanıyor.
Şu bir gerçek ki…
Erdoğan seçim sürecinde kendini ortaya koyması alışılmış cumhurbaşkanlığı modeli için yeni, ama Erdoğan seçmeni için alışılmış ve beklenen bir tavır olarak yansıyor.
O nedenle…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın meydan ya da toplantılardaki konuşmalarının seçim sürecini nasıl etkilediği merak ediliyor.
Bu durumu…
Son dönemin dikkat çeken kamuoyu araştırma kuruluşlarından olan ve 2014 yerel seçimiyle cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarını bire bir bilmesiyle tanınan İstanbul merkezli Ada Araştırma Genel Müdürü Ayhan Adıgüzel’le konuştuk.
Elinde iki araştırma var.
Mart ayındaki çalışmada yüzde 47.3 olan AK Parti geçen hafta tamamlanan çalışmada yüzde 45.6 olarak görülüyor.
Mart ayında yüzde 24 olan CHP’nin yüzde 25.1’e çıktığı araştırmada, MHP’nin yüzde 15.4 ve yüzde 15.3 ile durağan seyir izlediği görülüyor.
Araştırma…
HDP’yi  yüzde 9.4 ile barajın sınırında gösteriyor. SP-BBP seçmeni ise yüzde 1.7’den yüzde 2.1’e artış gösteriyor.
Genel olarak…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın meydanlara çıkmasıyla tablonun AK Parti lehine değişeceği beklentisi var.
Zaten…
Muhalefet liderleri de bu nedenle söylemlerinde doğrudan Erdoğan’ı hedef almaya başladılar.