Üye olmadığınız parti yazmış olabilir… Oy kullanmak isterken, başka sandıkta görevli çıkabilirsiniz!

Şunu anımsıyoruz… Son yerel seçimin yapıldığı 30 Mart 2014 günü, seçmen listesinde yer aldıkları sandıklara oy kullanmak için giden bazı vatandaşlar başka bir sandıkta görevli olduklarını öğrenince şok yaşamışlardı.
Çünkü…
İl/İlçe Seçim Kurulu tarafından onaylanan sandık kurulu listesinde görevli olarak adı bulunanlar, başka bir sandıkta oy kullanamıyorlar. Yalnızca görevli oldukları sandıklarda oy kullanabiliyorlar.
Seçim sabahı…
YSK’ya sandık kurulu için liste veren bir partinin görevli göstermesinden habersiz yüzlerce kişi kendi sandıklarında oy kullanamadıkları gibi, oradaki görevlilerle sert tartışmalar yaşamışlardı.
İşin ilginç yanı…
Partiler tarafından sandık kurulu üyesi olarak görevlendirildiklerini bilmeyen seçmenler, nerede görevli olduklarını zaten bilemedikleri için görevli gösterildikleri sandığa bile gidememişlerdi.
O nedenle…
Seçime günler kala, yine böyle bir şey yaşanıp yaşanamayacağını merak ettik. Uygulamanın aynen devam ettiğini öğrendik. Yani, geçen seçim yaşananlar 7 Haziran’da yine yaşanabilir.
Yüksek Seçim Kurulu kayıtlarında, Bütünşehir uygulaması nedeniyle tüm köyler mahalleye dönüştüğü için Bursa İl genelinde 7 Haziran 2015 Pazar günü 1.057 mahallede seçim yapılacak ve 5 bin 968 sandıkta 2 milyon 028 bin 417 seçmen oy kullanacak.
Yani…
7 Haziran günü tüm ilçelerde toplam 5 bin 968 sandık kurulu oluşturuldu.
Bunun için de…
Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti 7 Haziran için sandık kurulu adaylarını tam olarak teslim ettiler.
Yani…
Son milletvekili genel seçiminin ilk 5 partisi listelerini tam olarak verdi. Fakat listeleri yalnızca bildiren parti ile bildirilen seçim kurulu biliyor.
O bakımdan…
7 Haziran günü, yıllardır oy kullandığınız sandığa gittiğinizde herhangi bir partiye üye olmasanız bile, bir sandıkta görevlendirildiğiniz sürpriziyle karşılaşabilirsiniz.
Ne yazık ki…
Bazı partilerin ilçe yönetimleri, il ya da genel merkezlerine listeyi tam verdiklerini söyleyebilmek için partilerine üye olmayan, rastgele isimler yazabiliyorlar.
Bu da, defo demeyelim ama demokrasimizin zaaflarından biri olarak karşımıza çıkıyor.