Ankara’da sürpriz görüşme… Partiler konuşurken, hamle Cumhurbaşkanı’ndan geldi

Siyaset hem polemik üretme, hem uzlaşma sanatı. Siyasi partiler özellikle son dönemi polemik yönünden çok sert bir seçimden daha yeni çıktılar.
Seçimde…
Tek parti iktidarı çıksaydı, polemikler bugün de sürüyor olabilirdi. Fakat, sandık sonuçları koalisyon hükümeti ortaya çıkardı.
O nedenle…
Partiler seçim sathında söyledikleri, meydanlarda girdikleri polemiklerden hızla uzaklaşıp yeni duruma adapte olmaya ve formül üretmeye çalışıyorlar.
İşte…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle gerçekleşen Erdoğan-Deniz Baykal görüşmesi tam da bu aşamada geldi.
Dün sabahın sürpriz gelişmesini, CHP’nin Ankara’da önemli görevler üstlenmiş deneyimli bir siyasetçisiyle konuştuk. Şöyle düşünüyor:
“En yaşlı milletvekili olarak Sayın Deniz Baykal Meclis açılışında geçici başkanlık yapacağı için görüşme gerekçesi sağlam. Tansiyonu da düşürdü.”
Şunun altını çizdi:
“Sayın Cumhurbaşkanı söylese çok tartışılacak bazı şeyler Sayın Baykal’ın ağzından kamuoyuna duyuruldu.”
Örnek verdi:
“Örneğin, Cumhurbaşkanı her türlü koalisyon modeline açık olduğunu kendi söyleyemezdi, Sayın Baykal’ın ağzından duyuldu. Her partiye eşit olduğu mesajı da böyle.”
Şunu da özellikle vurguladı:
“Hepsi bir yana… Cumhurbaşkanı sert polemiklere girdiği CHP’yle dolaylı da olsa kontak kurmuş oldu, kamuoyuna bu yolla mesajlar gönderdi.”
Bu görüşmenin ardından…
Hükümeti kurma görevinin bu hafta Ahmet Davutoğlu’na verilmesi beklenirken AK Parti’nin etkili isimlerinden biriyle de gelişmeleri konuştuk.
O da şöyle bakıyor:
“Millet AK Parti’ye tek başına iktidar vermedi, ama hükümet görevi verdi. Azınlık hükümeti sağlıklı bir yöntem değil, o bakımdan iyi bir koalisyon gerekiyor. AK Parti de bunun bilincinde.”
Yani…
“Ben koalisyonun kurulacağına inanıyorum. Kiminle, nasıl olacağı konusunda çeşitli formüller var, onu da önümüzdeki günlerde görürüz.”
Şuna da dikkat çekti:
“HDP sözcülerini dinliyorum… Cumhurbaşkanı-Baykal görüşmesine tepki gösteriyorlar. Demek ki doğru adım atıldı.”