Gerçek gündem unutuldu… Önce seçime, sonra koalisyona daldık ama ekonomi sıkıntıda!

Seçime 10 gün kadar vardı… Gazeteye gelirken bir sabah tekstilde konfeksiyon üreten ve Anadolu kentlerine mal gönderen bir dostumuzun yanına uğramıştık.
Sıkıntılıydı…
Önündeki listelere bakıp bazı işaretler koyuyor ve hesaplar yapıyordu. Ne yaptığını şöyle anlatmıştı:
“Herkesin gözü meydanlarda, kulağı liderlerde. Vaatlerin hepsi güzel, polemikler de siyasete heyecan getirdi. Ama gözden kaçan bir şey var, piyasa durdu.”
Sonra da ilginç bir şey söylemişti:
“Yurt içi müşterilerde siparişler durdu. Özellikle Güneydoğu illerinden siparişler kapandı.”
Nedenini de şöyle açıklamıştı:
“Herkes HDP’nin barajı geçip geçemeyeceğini tartışıyor. Hele anketlerde gösterilen barajın hemen yanı rakamları tedirgin bir bekleyişe yol açıyor.”
Siyasetle, daha doğrusu HDP’nin baraj sorunu ile konfeksiyon siparişleri arasında nasıl bir bağ olabileceğini sorunca da şunu söylemişti:
“HDP’nin kritik bir oranla baraj altında kalması halinde sokakta neler olabileceğini kestiremiyorlar. Onun için de, nakitte kalmak istiyorlar.”
Bu konuşma seçimden 10 gün kadar önceydi. O dostumuzu dün aradık ve “HDP barajı geçti, piyasa açıldı mı?” diye sorduk.
“Ne gezer” diye söze başlayıp şunu söyledi:
“Seçimden önce Güneydoğu müşterisi tedirgindi. Şimdi de bölge olayları nedeniyle bekleyiş var. Hükümeti hangi partilerin kuracağı bilinmediği için sıkıntı her yere yayıldı. Piyasa tamamen durdu.”
Siyaset ve ekonominin birbirini etkilediğini biliyoruz. Bu kez işin içine belirsizlik de girdi. İnsanlar tüm ilgilerini ve dikkatlerini siyasi gelişmelere verdiler, hükümet senaryoları üzerine tartışmaları izliyorlar.
Böyle bir süreçte ilgiden uzak kalan ekonomide sıkıntı büyüdü.
Hele…
Uluslararası piyasaların da etkisiyle dövizde dalgalanma yaşanınca ekonomideki sıkıntı sipariş ve satış olayının çok ötesine geçti.
Çünkü…
Seçim öncesi “Ali Babacan’ın yerine ekonominin dümenine kim geçer?” tahmini yapmaya çalışan ticaret dünyası şimdi ekonomi yönetimini hangi partinin yönlendireceğini anlamaya çalışıyor.
Siparişlerin durunca yalnızca ticaret değil, üretim de etkileniyor. Sanayideki teklemeyse bulaşıcı etkiyle hızla yayılıyor.
O nedenle…
Siyasete, seçime, koalisyona yoğunlaştığımız bir süreçte gözardı kalan ekonomiye dikkat etmek gerekiyor. Belirsizlik büyük tehlike.