İlhan Demiröz’e göre, otoyol arazisini ücretsiz elde etmek için Karacabey’de toplulaştırma yapıldı

İLHAN DEMİRÖZ
İLHAN DEMİRÖZ

İlginç olan şu… Türkiye’nin en büyük ve en kritik ulaşım projeleri Bursa’dan geçiyor, fakat bu projelerin yürümesinde ciddi bir sıkıntı var.
Örneğin…
Otoyolla ilgili son durumu 24 Haziran Çarşamba günü, yani önceki gün bu sütunlarda aktardık. Karacabey bölgesinde 70-80 kilometrelik bölüm tıkandı.
Çünkü…
Her yerde kamulaştırma yoluyla ve arazi sahiplerine bedelleri ödenerek yol geçerken, Karacabey’in verimli tarım arazilerinde Toprak Reformları Genel Müdürlüğü tarafından toplulaştırma uygulamasına gidildi. Çiftçiler de dava açarak yargıya başvurdular.
Bu durumu…
Başından beri konuyu en yakından takip edenlerden CHP Bursa eski Milletvekili İlhan Demiröz’le konuştuk. Şunu anlattı:
“Otoyol projesi başlarken TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda sorunları anlattım. Dönemin Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım ‘Hatları sizinle belirleyeceğiz’ dedi, ama görüşümüz hiç alınmadı.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Orhangazi-Gemlik arasında büyük çoğunluğu zeytin olmak üzere otoyol için 140 bin ağaç kesildi. Alternatif yol vardı, ama dikkate alınmadı.”
Şuna dikkat çekti:
“Karacabey’de 1. sınıf tarım arazilerinden geçmek daha kolay geldi. Müteahhit de bu güzergahı hızlı geçebileceğini düşündü.”
Şu söylediği önemli:
“Karacabey’de toplulaştırma yapılırken, terklerden yol elde edildiği için çiftçiye bedel ödenmedi. Ama diğer yerlerde hep kamulaştırma var.”
Şunu da ekledi:
“Orhangazi’de Otoyola Hayır Platformu kuruldu, direniş oldu. Ama Karacabey çiftçisi sessiz kaldığı için arazisi bedelsiz alınmak istendi.”
Bu noktada…
7 Kasım 2012’de 28 köyün, 6 Şubat 2013’teyse 6 köyün toplulaştırma kapsamına alındığını anımsattı ve şunu söyledi:
“Toprağın çiftçiden bedelsiz alınması bilinçli yapıldı. Oysa kamulaştırma yapsalar insanlar da haklarını alabilecekler ve sorun kalmayacak.”