Seçim sonucuna en farklı yorum Ali Yaşar Hoca’dan: Partiler şimdi kendi tabanlarını buldu

Seçimin ortaya çıkardığı yeni siyasi tabloyu değerlendiren Siyaset Sosyoloğu Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay, seçim sonuçlarına ilişkin bugüne kadar açıklanan görüşlerin tümünden daha farklı bir tespit ortaya koydu.
Söylediği şu:
“Bu seçimden çıkan en önemli sonuç, bana göre siyasi partilerin kendi tabanları üzerine yerleşmeleri oldu.”
Düşüncesini şöyle açtı:
“Toplumun yapısal unsurları farklı partilerdeydiler. Örneğin Aleviler, Kürtler gibi sosyolojik unsurlar başka partilerde temsil ediliyorlardı. Şimdi bir partide toplandılar.”
Şunu ekledi:
“Toplandıkları parti HDP oldu ve barajı aştı.”
Üzerinde durduğu şu:
“HDP bu seçimde yüzde 13 oy aldı. Fakat emanet oylar gerçeğini kabul etmelerinde olduğu gibi, gerçek tabanı yüzde 10 ya da 11. Oyların bir kısmının CHP’den gittiği biliniyor.”
Sözün burasında…
Yine farklı bir siyaset sosyolojisi değerlendirmesi yaptı:
“Aslında, CHP bile bile lades dedi. Bir partinin barajı aşması için böyle bir imkan sağlamanın uygun olacağını düşündü ve kendinden oy gitmesine ses çıkarmadı. Bu bir demokratik tutum.”
Devam etti:
“Hiçbir siyasi parti, demokratik yarış içindeyken kendinden oy kapabilecek partiyi böyle desteklemez. CHP bunu yaptı.”
Düşüncesi şu:
“CHP bir anlamda parlamenter sistem içinde bir partiye temsil imkanı tanıdı. Bu da demokrasinin yerleşmesi ve gelişmesi açısından olumlu.”
Şunu ekledi:
“CHP’nin yaptığı olumlu, ama gerisi HDP’nin sorumluluğu.”
Ardından…
Türkiye’de sosyal demokrat oyların zaten yüzde 30’lar civarında olduğunu, ancak HDP’ye giden oylar nedeniyle CHP’nin gerilediğini, AK Parti’nin 13 yıllık bir iktidarın yol açtığı olumsuzluklara karşın aldığı yüzde 41 oyun çok önemli olduğunu, MHP’nin de kendi tabanına ulaştığını vurgulayıp şu yorumu yaptı:
“Bu seçimle birlikte Türkiye’deki siyasi partilerin şablonları oluştu ve her parti kendi tabanına oturdu. Bundan sonraki seçimlerde işte bu taban ve siyasal şablona göre birbirleriyle yarışacaklar.”