Bursa’da üretilen İpekböceği tramvayı Kocaeli morali ile hedef büyüttü: Önce Anadolu, ardından Avrupa

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 12 araçlık tramvay ihalesini 19 milyon 740 bin Euro’luk teklifiyle Durmazlar’ın ürettiği çift yönlü İpekböceği tramvayının kazanması Bursa için çok önemli bir milat özelliği taşıyor.
Haberin ardından…
İpekböceği tramvayını üreten Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz’ı aradık. Çok heyecanlıydı.
Çinli firmanın girmekten vazgeçtiği, Hyundai’nin ise teşekkür mektubu verip çekildiği ihaleyi ileri teknoloji, yüksek kalite ve düşük fiyatla kazanmanın mutluluğunu yaşıyordu.
“Biz tramvay üretimine Bursa için girdik. O nedenle, bu gurur da Bursa’nın” diyerek başladı ve şunu söyledi:
“Geçen yıl Berlin’deki InnoTrans raylı sistemler fuarında sergilediğimiz çift yönlü İpekböceği tramvayı önümüzdeki yıl Kocaeli caddelerinde yolcu taşımaya başlayacak. Biz Durmazlar olarak üretime hazırız.”
Şunu vurguladı:
“Avrupa standartlarında tramvay üretiyoruz. Üretim kalitemiz ve tramvaylarımızın estetiği bizim ayrıcalığımız.”
Şunu vurguladı:
“Şimdi sırada Anadolu için tramvay üretmek var. Bunu Avrupa izleyecek. Hedeflerimiz de, hayallerimiz de çok büyük.”
Şunu da ekledi:
“Aslında burada belediyelerimize de görev düşüyor. Biz yerli sanayiciyiz, Türkiye için üretiyoruz. Dışarıdan raylı sistem aracı alındığında döviz gidiyor. Onun için, yerli üretimin desteklenmesi gerekiyor.”
Şu bilgiyi de verdi:
“Metro üretimine de başlıyoruz.”
Ardından…
2009’da koyduğu yerli tramvay üretimi hedefinin arkasında duran ve başarıya ulaşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile konuştuk.
O da çok mutluydu:
“İpekböceği her yere yayılıyor. Yakında Anadolu kentlerinde İpekböceği tramvayları dolaşacak. Ama bizim hedefimizde Avrupa var. Bursa, Avrupa kentlerine de tramvay ihraç eden bir şehir olacak.”
Gururunu açık açık sergiledi:
“Türkiye raylarında Bursa tramvaylarının dolaşması Bursa’nın gururu. En iyi marka bizim, en iyi araçları da biz üretiyoruz. Kocaeli’nde görüldü ki, Bursa tramvayının fiyatına da diğer firmaların inebilmesi mümkün değil.”