Siyaset terör gölgesinde yol arıyor: Partilerin kongre süreçleri koalisyona etkili olur mu?

Geçen haftaya kadar Ankara’da gündem koalisyon arayışları ile erken seçim tartışmaları arasında gidip geliyordu. Koalisyonu da AK Parti’nin CHP ile mi, yoksa MHP ile mi kuracağı merak ediliyordu.
Şimdiyse…
Terörün ortaya çıkardığı yeni bir tablo var. O tablo içinde hükümetin kararlık sergilemesi ile de farklı bir noktaya gelindi.
Bu sayfalarda aktardık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de söylediği gibi, “şu anda CHP koalisyona daha açık” bir görüntü veriyor.
Bundan da şunu anlıyoruz:
Seçimin yenilenmesi, siyasi partilerin ve özellikle de hükümetin önceliği olmaktan çıkmış durumda.
Hükümeti kurma görevini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önündeyse iki seçenek var. Koalisyonu ya CHP ile kuracak, ya da MHP ile ortaklık yapacak.
Gerçi…
Kamuoyuna yansıyanlardan MHP ile görüşmeler tıkandığı anlaşılsa bile, her an kaldığından daha canlı bir yerden başlama olasılığını göz ardı edilmemeli.
İzlenimimiz şu:
Önümüzde iki partinin kongre süreçleri var. AK Parti eğer erkene almazsa eylül ayında kurultay yapacak. CHP ise ağustos ayında delege seçimlerini yapıp eylülde ilçe kongrelerine başlayacak.
Bu noktada…
Daha farklı bir teşkilat yapısına sahip AK Parti’de bilinen ve tartışılmayan bir otorite var.
Yine de…
Oy kaybı yaşanan bir seçim sürecinin ardından, partinin yeni yönetimi için zafiyet anlamına gelebilecek çıkışların yaşanmaması için kurultay önlemi düşünülmesi son derece makul.
CHP’deyse durum biraz daha farklı.
Önseçimle gelen milletvekillerinin sesleri daha güçlü çıkıyor, önseçim yapan parti örgütleri de kendilerini daha güçlü görüyorlar.
O bakımdan…
AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon yakınlaşması gerekçeleri arasında, kurultaya giderken siyasi konumu güçlendirme isteğinin yansıması da görülüyor.
Kısacası…
Ankara siyasetinde, terörün ortaya çıkardığı teröre karşı yumruğunu gösteren devlet görüntüsüyle birlikte, AK Parti ve CHP’nin kurultay/kongre süreçleri de koalisyon görüşmelerini etkileyici neden olarak karşımıza çıkıyor.
Özellikle…
Parti içinde ve özellikle seçim döneminde yerine getiremediği kimi beklentiler nedeniyle eleştirilme riski gören CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kurultaya koalisyon ortağı olarak girmek isteyebilir.
Bu da siyaset hamlelerinden biri.