Trafikte sorunlu noktalara müdahale: Karayolları Panayır Kavşağı’nı da gündemine aldı

1. YAZI PANAYIR KAVŞAĞIYalova Yolu’nun bugün Belediye Sarayı yapılmakta olan eski Hal binası yanından başlayıp Demirtaş’tan geçtikten sonra Dürdane’nin arka tarafından inip mevcut yola çıktığını anımsayan pek kalmadı.
Tek şerit gidiş ve tek şerit geliş o yol, 70’li yıllarda bugünkü yolun yapılmasıyla devre dışı kaldı. Üç şeritli modern yol, İstanbul ulaşımında yeni bir sayfa açtı.
Yol Bursa’ya hava getirdi, ama bir de sorun ortaya çıktı.
Otoyol benzeri bir teknikle yapılan yolun inişli çıkışlı olmaması için zeminin biraz üstünde dolguyla düz bir yüzey elde edilirken, ortada yükselen yol ova arazisini duvar gibi böldü. Yalova Yolu’nda yapılaşmanın olmadığı yıllar her yağmurda ovadaki bahçe ve tarlalar göle dönüyordu.
Panayır, köy olduğu yıllarda bu durumdan en çok etkilenen yerleşim yeriydi.
Öyle ki…
Gazeteciliğimizin ilk yıllarında, yağmur yağdığında göle dönüşen yerler fotoğrafı çekmek için Panayır Köy’e giderdik.
Hatta…
Panayır sokaklarında lastik şişme botla dolaşan meslektaşlarımız oldu.
Panayır Köy’ün mücavir alan sınırlarına katılıp mahalle olmasından sonra Bursa Belediyesi altyapı çalışmalarıyla sorunu çözdü.
Bugün artık o görüntüleri anımsayan da kalmadı.
Onun yerine…
Hem Yalova Yolu’nda, hem Panaır’da ulaşım ve trafik sorunları öne çıktı.Özellikle Panayır Kavşağı’nın artan trafik yükü son yılların önemli ulaşım sorunlarından biri oldu.
Sorunun büyümesinde, Panayır Mahallesi üzerinden ulaşılan yeni yerleşim alanlarında yaşamın artması ve yine bu bölgedeki üretim alanlarının yoğunluğu etkili oldu.
Bölge daha da gelişmekte olduğu için yoğunluk artıyor, ulaşım sorunu da Yalova Yolu’nu etkiliyor.
İşte…
Karayolları bunu görerek Panayır’a köprülü kavşak yapmayı programına aldı ve projeyi de hazırladı. Hatta, Panayır Köprülü Kavşağı ihalesi 14 Nisan 2015’te yapıldı. İhale sürecinin şu günlerde sonuçlanması bekleniyor.
Bir yandan da…
Büyükşehir Belediyesi tarafından kavşak projesi için gerekli kamulaştırmalara başlandı. Karayolları, kamulaştırma sorunlarının giderilmesinin ardından yaz sonu inşaata başlamayı ve 3 ayda tamamlamayı hedefliyor.