AK Parti siyasi strateji planı yaptı: Erken seçim için imzalar toplandı, seçim 1 Kasım’da!

Hükümetin oluşturulması için Anayasa’nın öngördüğü 45 günlük sürenin 29 günü geçti, geriye de 16 gün kaldı. Beklenen AK Parti-CHP koalisyonu için umutlar tükendi. O nedenle de AK Parti gündemine MHP ile görüşmeyi aldı.
Kulisler bu görüşmelerden de umutlu değil.
Nitekim…
AK Parti gelinen noktada çok aşamalı yeni bir siyasi strateji planı hazırladı. Bundan sonrasında atılacak adımlar da o plana göre tek tek belirlendi. Yalnızca Davutoğlu’nun görevi iade süreci iki seçenekli olarak kayda geçirildi.
Buna göre…
Başbakan Ahmet Davutoğlu ya süreyi sonuna kadar kullanıp görevi 23 Ağustos’ta, ya da son tarihten 3-4 gün önce iade edecek.
Sonrasında…
Cumhurbaşkanı’nın görevi Meclis’teki en büyük gruba sahip ikinci partiye, yani CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na vermesi gerekiyor. AK Parti-CHP görüşmesinden sonuç çıkmadığı göz önüne alınırsa aynı görüşmenin tersten yapılmasının da sonuç vermeyeceği ortada.
Bu durumda…
Anayasa’nın hükümleri işlemeye başlayacak. 114. madde, Cumhurbaşkanı’nın TBMM Başkanı ile görüşüp, seçim için Geçici Bakanlar Kurulu oluşturmak üzere parlamento içinden görevlendirme yapması hükmünü getiriyor.
Parlamentoda grubu bulunan partilerin de kurulacak seçim hükümetine oranlarına göre üye vermeleri gerekiyor. Görev almak istemeyenlerin yerine ise Meclis içinden ya da dışından atama yapılması da Anayasa’da yer alıyor.
Fakat…
Böyle bir durumda, koalisyon arayışlarını kısıtlayan en önemli neden olan HDP de hükümete giriyor.
İşte…
AK Parti’nin çok aşamalı yeni siyasi strateji planında temel noktayı HDP’siz hükümet  oluşturuyor. Planın en önemli ayrıntısı şu:
Cumhurbaşkanı’nın seçim hükümeti çağrısından önce harekete geçmek.
Kritik noktaysa şu:
Anayasa, 45 günlük sürede hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanı’nın TBMM Başkanı ile görüşerek Geçici Bakanlar Kurulu kurmasını öngörüyor, ama ne zaman görüşeceklerine dair hüküm yok.
AK Parti’nin süre bitiminde bu görüşme olmadan harekete geçme kararı alması da bu boşluktan kaynaklanıyor.
Plana göre…
Cumhurbaşkanı ile TBMM Başkanı görüşmeden önce AK Parti tarafından Meclis toplantıya çağırılacak. O olağanüstü toplantıdaki görüşme gündemi olarak da TBMM Başkanlığı’na erken seçim kanun teklifi verilecek.
Bu amaçla…
258 milletvekiline sahip AK Parti Grubu’nda Meclis’i toplantıya çağırmak ve kanun teklifi vermek için gerekli 110 imza önceki akşam toplandı.
Dahası…
Planı hazırlayan AK Parti seçim tarihi için de ön hazırlık yaptı. Seçimin, kış koşulları Anadolu’da etkili olmaya başlamadan önce yapılması önerilecek.
Tarih de ya 1 Kasım 2015 Pazar, ya da 8 Kasım 2015 Pazar olacak.
3 Kasım 2002 seçimi sırasında yoğun kar nedeniyle bazı bölgelerde ulaşım sorunu yaşandığı anımsandığı için, Sandık Kurulu oluşturamama riskine karşı AK Parti’nin seçim tarihi tercihi ise 1 Kasım oldu.