Bu karar elektrik piyasasını şok etti: Ovaakça Doğalgaz Santralı özelleştirmeyle satışta

OVAAKÇA DOĞALGAZ ÇEVRİM SANTRALI
OVAAKÇA DOĞALGAZ ÇEVRİM SANTRALI

1991 seçimleri yapılmış, Türkiye’nin en uyumlu koalisyonu olarak tarihe geçen DYP-SHP hükümeti kurulmuştu… Dönemin Başbakanı rahmetli Süleyman Demirel resmi temaslar için Japonya’ya gitmişti. Heyette,  en güçlü Bursa siyasetçisi kabul edilen dönemin Devlet Bakanı Cavit Çağlar da vardı.
Bir akşam…
Japonya’dan Çağlar aradı ve sevincini paylaştı:
“Japonya kredi veriyor ve Türkiye’de üç büyük doğalgaz çevrim santralı kuruluyor. Birinin Bursa’ya kurulmasını istedim, Başbakan da onayladı.”
Söylediği şuydu:
“Bu sayede Bursa ve çevresinde elektrik kesintisi olmayacak, sanayi rahatlayacak. Türkiye elektrik ihtiyacının önemli bir bölümü de bu santraldan karşılanacak.”
Haberi…
Olay gazetesindeki köşemizden duyurduk. Bursa’da büyük ilgi gördü.
Sonrasında…
Japonya’da o anlaşmayı başbakan olarak imzalayan Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanı ve rahmetli Necmettin Erbakan’ın da başbakan olduğu 1996 yılında Ovaakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı’nın temel atma, 32 ay sonra da açılış törenlerini izledik.
Gerçekten de…
Ovaakça Santralı hem üretime katkısıyla, hem de maliyeti düşüren özelliğiyle elektrik piyasasının en önemli güvencesi oldu.
Bu süreçte…
2008 yılı Şubat ayında Ovaakça’da arıza yaşandığı için Marmara Bölgesi başta olmak üzere onlarca il elektriksiz kalınca, önemi anlaşıldı.
Ayrıca…
31 Mart’ta Türkiye’yi elektriksiz bırakan o esrarengiz büyük kesinti sırasında Ovaakça devrede değildi. Uzmanlar, “Çalışıyor olsaydı elektrik çöküşü daha çabuk toparlanır ve bu kadar büyümezdi” diyorlar.
Yanı sıra…
Türkiye’de elektrik fiyatlarının belirlenmesinde santral hep birinci derecede rol üstlendi.
İşte…
Hem Bursa ve civarının elektrik ihtiyacında, hem Türkiye elektrik üretiminde, hem de elektrik piyasası fiyatlandırmasında böylesine önemli olan Ovaakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı ile ilgili şu sıralarda şok bir gelişme var.
O gelişmeyi…
Enerji alanında faaliyet gösteren Tes-İş Sendikası Bursa Teşkilatlandırma Başkanı Kamil Yurtseven’le sohbet ederken öğrendik.
Meğer…
Doğalgaz santralı, seçimden hemen sonra bir kararla özelleştirme kapsamına alınmış. Karar da 15 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış.
Yurtseven, kamuoyunun dikkatinden kaçan gelişmeyi anlatırken, “Bu özelleşme kamunun çıkarına değil, hatta zararına olur” dedi. Santralın kamu yönetiminde çalışırken üstlendiği sorumluluklara dikkat çekti ve “özel sektör önce kârlılığı düşüneceği için üretim anlayışı değişmesinin büyük sıkıntılara yol açabileceğini “ söyledi.
Bu noktada…
Ovaakça’nın özelleşmesi kararına karşı Tes-İş olarak mücadeleye hazırlandıklarını söyledi.