Deniz, hava, kara… Körfez Köprüsü ve otoyolla İstanbul’a ulaşım değişir mi?

2. YAZI İÇİN İZMİT KÖRFEZ KÖPRÜSÜEğer… Geride kalan kış aylarında kaza yaşanmasaydı da Körfez Köprüsü taşıyıcı halatı kopmasaydı, köprünün ana gövdesinin bu yılın sonunda tamamlanması hedefleniyordu.
Fakat…
Kopan halatın yerine Japonya’dan yenisi getirildi. Hem yeni halatın üretilmesi, hem Türkiye’ye getirilmesi doğal bir zaman kaybına yol açtı. Öyle olunca da köprüden geçiş için 2016’nın mart sonu konuşulmaya başlandı.
Yine de…
İstanbul’dan başlayıp Bursa’dan geçerek İzmir’e ulaşacak olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun kuşkusuz en önemli aşaması Körfez Köprüsü olacak.
Bir başka ifadeyle söylemek gerekirse, İzmit Körfezi’nin üzerine kurulacak olan köprü, Boğaz Köprüleri kadar önemli bir işleve sahip olacak. Boğaz’daki köprüler iki kıtayı birbirine bağlarken, Körfez Köprüsü de ülkenin hem ekonomi, hem kentleşmeye dayalı nüfus bakımından iki büyük bölgesini birbirine ulaştıracak.
O bakımdan…
Nüfus hareketleri ve sanayi taşımacılığı için otoyolla birlikte köprünün önemi daha da artacak.
Bununla birlikte…
Otoyol ve Körfez Köprüsü görünüşe göre İstanbul’a ulaşım alışkanlıklarını da değiştirecek,. Çünkü, dileyen aracıyla 2 saatte İstanbul’a ulaşabilecek.
Bu da…
Bursa-İstanbul ulaşımı açısından yeni modeller ve projeler üretilmesini zorunlu kılıyor. Araçsız gidişler için BUDO’nun Mudanya-Kabataş ve İDO’nun Güzelyalı-Kadıköy deniz otobüsü seferleri yine önemini korur, ama araçlı yolculuklarda Köprü geçişi büyük kolaylık haline gelecek.
Bu hatların dışında…
İDO’nun TIR’ları İstanbul içine sokmamak için gündemine aldığı Ambarlı-Gemlik Serbest Bölge arasındaki ro-ro taşımacılığı da bölgelerarası ekonomi açısından yeni bir alternatif olacak.
Çünkü…
Gemlik Serbest Bölge’den otoyola kolayca ulaşacak TIR’lar Bursa trafiğine hiç girmeden Ege’ye geçip gidebilecekler. İleride Anadolu Otoyolu’nun yapılmasıyla birlikte Anadolu’nun diğer bölgelerine ulaşacak TIR’lar için de ro-ro hattı cazip hale gelecek.