Siyasette her cephede sular ısınıyor… Delege seçimine başlayan CHP’de “baskın kurultay” alarmı!

Siyasi partiler yasasına göre, iki yıldan önce ve 3 yıldan sonra kongre yapılamıyor. Partiler de bu nedenle tüzüklerine kongrelerin iki yılda bir yapılacağı hükmünü koyuyorlar. Bazen teşkilat/örgüt yenilemesi gereken durumlar olduğunda kongreler iki yılda yapılıyor.
Fakat…
Siyasi partiler genelde kongrelerini erteleyip üçüncü yılda parti içindeki mekanizmayı çalıştırıyorlar.
CHP bu erteleme hakkını geçen yıl kullandı. O nedenle bu yılın sonuna kadar kongrelerini tamamlaması gerekiyor. Ne var ki, partinin kongre süreci şu sıralarda seçimin yenilenmesi süreciyle çakıştı.
Kongre erteleme hakkı kalmadığı için, CHP’nin hangi süreç olursa olsun kongrelerini yapması gerekiyor. Yapmazsa Yargıtay ceza verecek.
O nedenle…
Geçen hafta delege seçimleri için CHP Genel Merkezi önce erteleme genelgesi yayınlayıp sonra yapılması kararı alınca kargaşa yaşandı. Bu da mesaj trafiği ile parti üyelerine yansıdı ve kafalar karıştı.
İşte…
Böyle bir süreçte, Ankara merkezli başka gelişmelerin haberleri geliyor.
Söylenen o ki…
Şu anki kurultayın delegelerini belirleyen, fakat 7 Haziran seçiminde aday adayı olmalarına karşın sandıktan çıkamayan eski il başkanları aralarında organize olup olağanüstü kurultay için çalışmalara başlamışlar.
Bu amaçla…
Hafta sonunda Ankara’da çok sayıda eski il başkanının katıldığı bir toplantı yapıldığı konuşuluyor. Ancak toplantıya, süreçte Bursa İl Başkanı olan Metin Çelik’in katılmadığı da kulağımıza geldi.
Dahası…
Seçime gidilen ve delege seçimlerinin başladığı süreçte baskın kurultay için harekete geçenlerin Umut Oran ya da Metin Feyzioğlu’nun genel başkanlığını arzu ettikleri de söylentiler arasında.