Tarımsal alanda çiftçilere kadın mühendis desteği: Osmangazi Ziraat Odası’nda her şey bilimsel

1. YAZI İÇİN OSMANGAZİ ZİRAAT ODASI BAŞKANI HAKAN EKİM, SEVGİ İMAMOĞLU, YASEMİN KAYALIGözlemimiz şu: Hakan Ekim’in başkanlık görevini devralmasıyla birlikte Osmangazi Ziraat Odası’nda gözle görülür bir değişim oldu. Artık daha aktif, daha atak ve çiftçiyle bütünleşmede daha sıcak yaklaşan bir yönetim sergiliyor.
Üstelik…
Yapısal anlamda devrim gibi bir değişim söz konusu.
Nitekim…
Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim ziyaretimize iki kadın mühendis ile birlikte geldi.
Deneyimli ziraatçi Ziraat Yüksek Mühendisi Sevgi İmamoğlu yeni dönemde danışman olarak görev üstlenmiş. Ziraat Mühendisi Yasemin Kayalı ise Zirai İlaç Mesul Müdürü olarak sorumluluk almış.
Açıkçası…
Çiftçi dünyasına kadın eli değince etkisi hemen belli olmuş ve Oda’nın hem çalışma alanı genişlemiş, hem de enerji gelmiş. Anladığımız kadarıyla, bu değişimin ilk etkisi ilk 2 BEBKA projesinin kabul edilmesi olmuş.
Biri…
Osmangazi Kaymakamlığı ve İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü önderliğinde başlanan Doğancı Kadınlarıyla Kalkınıyor projesi. Projeyle, Doğancı’da kadınların tarımsal üretimin içinde yer almaları üretime katkılarının arttırılması hedefleniyor.
Diğeriyse…
Günümüzün değişen koşullarına uygun olarak iletişim teknolojisi kullanımını hedefliyor: Bitkisel Üretimde Zirai Mücadele Yöntemlerinin Dijital İletişim Sistemleriyle Duyurulması.
Eskiden…
Zirai mücadele yöntemleri köy muhtarlıklarına asılarak çiftçilere duyuruluyordu. Projeyle, köylere kurulacak dijital ekranlara Osmangazi Ziraat Odası’ndan gönderilecek mesajlarla anında bilgilendirme yapılacak ve herkes görebilecek.
Yanı sıra…
30 Haziran’da sona eren fenni muayene affından Osmangazi ve Yıldırım’da 500 civarı traktörün yararlanması sağlanmış. Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinin katılımıyla da köylerde tarımsal üretim eğitimleri düzenlenmiş.

İncir üreticisini rahatlatan anlaşma

Bu arada…
Dünyada siyah incir denince akla Osmangazi kuzeyindeki köyler geliyor. Fakat silah incirin yetişebilmesi için de ilek denilen dölleme yöntemine gerek var.
İşte…
Siyah inciri ortaya çıkaran incir döllemesi ilek çeşidine katkı amacıyla Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakam Ekim geçtiğimiz hafta Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç’le işbirliği anlaşması yaptı.
Böylece, siyah incir üreticileri de ilek geliştirme projesiyle rahatlamış oldu.