Terörün zararı HDP’ye… Doğu ve Güneydoğu’daki 22 ilde yapılan araştırmanın çok çarpıcı sonuçları

Haberlere bakılırsa… Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son buluşmaları öncesinde AK Parti-CHP koalisyonu isteyenler yoğun bir çalışma içindeler.
Fakat…
İki partinin de seçim hazırlığı yaptığı artık biliniyor. Bir yandaysa, sahadaki gerçekler, yani, seçmen eğilimi araştırmalarının ortaya koyduğu sonuçlar var.
Örneğin…
Son dönem yaptığı araştırmalara bu sayfalarda yer verdiğimiz, 7 Haziran’dan 5 gün önce de milletvekili dağılımını tam olarak söyleyen İstanbul merkezli Ada Araştırma seçimlerden bu yana Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde araştırmalar yapıyor.
Aralarında Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi büyük şehirlerin de olduğu 22 ilde seçmen tercihlerine yönelik çalışmanın saha aşaması tamamlandı.
Biz de…
Ada Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ünal’a izlenimlerini sorduk.
Çok çarpıcı bir sonuç verdi:
“Doğu ve Güneydoğu’daki 22 ilde 7 Haziran’da HDP’ye oy veren seçmenin yüzde 38’i bugün seçim olsa oyunu AK Parti’ye verebileceğini söyledi.”
Şu sonucu çıkardı:
“Yalnızca Doğu ve Güneydoğu’da, yani güçlü yapılanmasının olduğu bölgede HDP’ye oy veren seçmenin yüzde 38’inin bir daha oy vermeyi düşünmemesi, HDP oylarının yüzde 3 civarı azalacağı anlamına geliyor.”
Şunun altını çizdi:
“Bu ciddi bir rakam ve HDP’yi baraj sınırına getiriyor. Hatta 7 Haziran öncesinde olduğu gibi baraj sorunu yaşamasına yol açıyor.”
Böyle bir sonucun karşıya yansıması da önemli. Ünal onu da söyledi:
“Doğu ve Güneydoğu seçmeni genelde HDP ve AK Parti arasında tercih yapıyor. Yani bölgede 2 parti etkili. HDP seçmeninin yüzde 38’inin AK Parti’ye yönelmesi, AK Parti’nin genel oylarını yüzde 2.5 arttırıyor.”
Şunu da sorduk:
“HDP’ye oy veren Doğu ve Güneydoğu seçmeni ne oldu da seçimden 2 ay sonra AK Parti’yi düşünüyor?”
Soruya…
Ada Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ünal şu cevabı verdi:
“Bölgede daha önce yaptığımız araştırmalarda çözülmesi öncelikli sorunlar arasında terör yüzde 2-3 oranındaydı. Bu oran bugün yüzde 92 çıktı ve öncelikli sorun oldu.”
Yorumu şu:
“Bölge halkı terörden mağdur. O nedenle hemen çözüm istiyor ve çözümü de HDP’de değil AK Parti’de görüyor.”
Gerçekten de…
Siyasetin şekillendiği dönemi etkileyecek bir araştırma ve çok çarpıcı yorum.