Seçim yaklaşırken aday listeleri seçmeni nasıl etkiledi? İşte çarpıcı sonuç!

ADA ARAŞTIRMA YÖNETİM KURULU BAŞKANI METİN ÜNAL
ADA ARAŞTIRMA YÖNETİM KURULU BAŞKANI METİN ÜNAL

Türkiye aynı yıl içinde iki seçimi 1977’de yaşadı, ama o iki farklı seçimdi. Önce 5 Haziran 1977’de milletvekili genel seçimi oldu, bu seçimden 6 ay sonra da 11 Aralık 1977’de yerel seçim yapıldı.
Oysa…
Bu kez aynı yıl içinde ve 6 ay arayla genel seçim yapıyor. 7 Haziran’da yapılan seçimden sonra hükümet oluşturulamadığı için 1 Kasım’da seçimini yeniliyor.
6 ay arayla genel seçim, ya da seçimin yenilenmesi ise ilk kez oluyor.
O nedenle…
1 Kasım seçiminin diğer seçimlere göre farklılıkları var. O farklılıkların seçmen eğilimlerine nasıl yansıyacağını elbette sandıkta göreceğiz. Fakat seçim öncesi ortaya çıkan tablolara bakarak bazı değerlendirmeler yapmak elbette mümkün.
Örneğin…
18 Eylül’de siyasi partiler milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim ettiklerinde daha çok AK Parti listeleri tartışıldı. Diğer partilerin aday listeleri pek tartışılmadı, gündemde daha az yer aldı.
Nedeni de belli:
AK Parti dışındaki partiler büyük ölçüde 7 Haziran listelerini korudular. AK Parti ise köklü bir revizyona gitti. Kimi isimler listelere girdi, kimi isimler de liste dışı kaldı.
Öyle olunca da listelerden çıkanlar için ayrı, listelere girenler için ayrı tartışmalar oldu. Bütün bunlar doğal olarak AK Parti listelerinin gündemde daha fazla yer bulması sonucunu getirdi.
Böyle bir tablo acaba seçmeni nasıl etkiledi?
Soruyu…
Son dönemde Türkiye genelinde tam isabet araştırmalara imza atan İstanbul merkezli Ada Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ünal’a yönelttik.
“Biz de bunu merak ettiğimiz için aday listelerinin açıklanmasından hemen sonra sahaya çıktık ve seçmene sorduk” dedi.
Verdiği bilgiye göre…
19-21 Eylül tarihleri arasında Türkiye genelinde 3 bin kişiyle hızlı bir kamuoyu araştırması yapmışlar. Ortaya da şu sonuçlar çıkmış:
AK Parti yüzde 44.7, CHP yüzde 27.6, MHP yüzde 12.9, HDP yüzde 11.8, diğerleri de yüzde 2.9.
Ünal’ın bu tabloya yorumu şu:
“Seçim sonrası sürecinde yükselişe geçen AK Parti’nin aday listeleri açıklandıktan sonra da oylarını 1 puan arttırdığı görülüyor.”
Şimdi merak ettiğimiz şu:
Tablo AK Parti listelerinin gündemde çok konuşulmasının bir sonucu mu oluştu, yoksa aday listelerinin kabul gördüğü anlamına mı geliyor?
Sorunun cevabı da ilerleyen süreçte belli olacak.