Kent büyüyor, ama Bursa da sorunlarını çözmek yerine kentle birlikte büyütüyor!

Her şey… Bir dost ortamında “Sürekli yeni hastane projeleri konuşuyoruz, neredeyse kamu hastaneleri sayısı kadar özel hastanemiz oldu. Ama sağlık alanında sorunlar bitmiyor” noktasına gelinmesiyle başladı.
Şöyle bir düşündük, tanıklık ettiğimiz Bursa’nın yakın geçmişi gözümüzün önünden geldi geçti.
70’li yıllara kadar kent merkezinde Devlet Hastanesi vardı. Askeri Hastane ise yalnızca silahlı kuvvetler mensupları içindi. Çekirge’de SSK Hastanesi açıldığında sağlık devrimi kabul edildi. Herkes çok sevindi, mutlu oldu.
Fakat…
Bursa’nın nüfusu çok hızlı artıyordu. O nedenle kısa sürede hem Devlet Hastanesi, hem de SSK Hastanesi gereksinimi karşılayamaz hale geldi.
Zübeydehanım Doğumevi açıldığındaysa, kadın-doğum kliniği için ayrılan yataklar boşaldığı için  Devlet Hastanesi nefes alma şansı buldu.
Ama…
Bugün Çekirge Devlet Hastanesi olarak kullanılan SSK Hastanesi, sigortalı hastaların tek seçeneği olarak taşıyamayacağı sağlık yükü altında ezildi. Günlük çözüme yönelik eklemelerle de ortaya da labirent gibi bir bina çıktı.
Aynı süreçte…
Yani 70’li yıllarda Tıp Fakültesi Hastanesi de devreye girdi. Ankara Yolu üzerinde Göğüs Hastanesi olarak inşa edilen ve bugün Yüksek İhtisas Hastanesi olarak kullanılan bina Tıp Fakültesi Hastanesi oldu, ama şehir mücavir alanı dışında kaldığı için ulaşım sıkıntısı yaşanıyordu.
Söylemek istediğimiz şu:
45-50 yıl önce bu kentte yalnızca bir hastane vardı ve hem kent merkezine, hem ilçelerden gelenlere sağlık hizmeti veriyordu. Bugün kent içinde kamu hastaneleri sayısı arttı. Göğüs, onkoloji, çocuk, doğum, spastik, ruh sağlığı gibi ihtisas hastaneleri çoğaldı.
Ayrıca…
Özel hastane sayısı kamu hastaneleriyle yarışıyor.  Yüksek İhtisas ve Şevket Yılmaz hastaneleri başlı başına kazanç.
İşte…
Bütün bunları anımsadığımızda bir yandan “Neredeeeen, nereye” diyoruz, bir yandan da “Hastane sayısı çoğaldı, ama sorun bitmedi” diye hayıflanıyoruz.
Çünkü…
Bursa sorunlarını çözebilen bir kent olmaktan çıktı, aksine sorunlarını büyüten