Teog sisteminin acı faturası… Lise eğitimi zorunlu, ama 2.700 öğrenci evde kaldı!

SELÇUK TÜRKOĞLU
SELÇUK TÜRKOĞLU

Elektronik postamıza her gün değişik kişilerden aynı konulu iletiler geliyor. Çocuğunun, kardeşinin, yeğeninin, ya da yakınının kısa adıyla TEOG olarak bilinen Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı sistemi nedeniyle liseye kayıt yaptıramadıkları anlatılıyor.
Anladığımız şu:
Çocuğu evde kalanlar, bu sorunu kendilerinin yaşadığını düşünüp çaresizlik sergiliyorlar. O nedenle de organize bir itiraz ya da tepki yansımıyor. Sorunun sanılandan çok daha vahim olduğunu, Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu’nu dinleyince anladık.
Eğitim adına şu sıralar yaşanan dramı adım adım anlattı:
“Tüm okullar TEOG puanına göre öğrenci alıyorlar. Anadolu Liseleri, İmam Hatip Liseleri, meslek liseleri dahil.”
Şunu anımsattı:
“Geçenlerde kendi çabamla araştırma yaptım. 43 bin öğrencinin liseye yerleştirilmesi gerekiyor. Oysa okulların kontenjan sayıları, 4 bin civarı öğrencinin açıkta kaldığı sonucunu veriyor.”
Şunu ekledi:
“Kendi hesaplamamla yaptığım açıklamaya Milli Eğitim’den değil, ama Eğitim Bir-Sen Başkanı Numan Şeker’den cevap geldi ve açıkta kalan öğrenci sayısının yalnızca bin olduğunu söyledi.”
Sonra da şunu açıkladı:
“Araştırmama devam ettim ve gerçek rakama ulaştım. Şu anda Bursa’da 2 bin 700 öğrenci liseye kayıt yaptıramadığı için açıkta kaldı.”
Yani…
“Durum şu: 4+4+4 sistemi gereği lise eğitimi zorunlu. Fakat TEOG puanlaması nedeniyle Bursa’da 2 bin 700 öğrenci, okullar açılalı 2 hafta olduğu halde liseye kayıt yaptıramadığı için çaresizce evinde oturuyor.”
Peki…
Böylesine ciddi bir sorunu çözmek için hiçbir şey yapılmıyor mu? Türkoğlu onun da cevabını verdi:
“Milli Eğitim Bakanlığı e-okul sisteminden bir duyuru yayınlayıp, hiçbir yere yerleşemeyen çocukların 7 Ekim’e kadar İlçe Milli Eğitim’lere başvurup 3 tercih yapmalarını istedi.”
O başvurular bugün sona erdi. Ne var ki, okulların hiçbirinde boş kontenjan olmadığı için bundan da bir sonuç çıkmadı.
Akıl alacak gibi değil.