Hükümet makas değiştiriyor, programda devrim var: Liberal politikalar yerine sosyal politikalar dönemi!

AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ŞAHİN
AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ŞAHİN

Avrupa demokrasilerine baktığımızda şöyle bir siyasal tercih karşımıza çıkıyor: Toplumlar bir dönem liberal partileri, bir dönem de sosyal demokrat partileri seçip işbaşına getiriyorlar.
Bunu da sistematik şekilde yapıyorlar.
Hükümet olan liberal partiler fiziki yatırımları gerçekleştirip dünya ile entegrasyonu sağlıyorlar. Göreve gelen sosyal demokrat partilerse sosyal politikalara yönelip bireyin refahı ve mutluluğu projeleri uyguluyorlar.
Türkiye’deyse, özellikle son 13 yıla baktığımızda, toplumun siyasal tercihi anlamında çok bariz bir AK Parti hegemonyası karşımıza çıkıyor.
Dahası…
Türkiye seçmeni, 13 yıldır AK Parti’ye alternatif görmediğini ortaya koydu. 7 Haziran’da küçük bir ders verip salladıysa da1 Kasım’da gücünü iade etti.
Bütün bunları…
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’le sohbette dile getirip sorduk:
“Seçmenin 13 yıldır değiştirmediği ve en uzun süreli iktidarı verdiği AK Parti, acaba toplumun tüm beklentilerini karşılayabiliyor mu?”
O da…
Sorumuza gülümsedi ve “Biraz sabır, göreceksiniz” dedi. Ne kadar sabırla ne göreceğimizin ipuçlarını şöyle verdi:
“Türkiye için yapılması gereken çok iş vardı. Biz geçen dönemlerde eksiklerin tamamlanması ve ülkenin kalkınması için yatırımlara yöneldik.”
Şunu ekledi:
“Geriye dönüp baktığımızda otoyollar, hızlı tren ve havaalanları, limanlar gibi büyük yatırım projeleri tamamlandı, bir kısmı bitmek üzere.”
İzlenimi şu:
“Meclis açıldı, Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor. Yeni bir hükümet kurulacak. İzlenimlerime göre, yeni hükümet programında sosyal politikalar öne çıkacak.”
Bu cümlesini açarken, “Görüşmelerimden, hükümet programında öncelikli hedefin bireyin refahı  seviyesini yükseltecek politikalar olduğu izlenimi edindim” dedi ve devam etti:
“ Birinci hedef alt gelir grupları olacak. Devletten maaş alan dar gelirlilerin refah gelişimi yükseltilecek. Memur ve emekli maaşları artacak.”
Şunun altını çizdi:
“Aslında sosyal restorasyon kabul edilebilecek adımları yine AK Parti hükümetleri geçmişte attı. Örneğin dul kalan kadınlara maaş gibi, tarımda emeklilik gibi toplum dengesini sağlayacak uygulamalar yapıldı.”
Bu noktada…
Hükümet programıyla birlikte ortaya çıkacak değişimin adını koydu:
“Şunu da söyleyebiliriz: Türkiye liberal politikalardan sosyal politikalara geçiyor. Bir anlamda makas değiştiriyor. Bireylerin ekonomik ve sosyal seviyelerini yükseltme dönemi başlıyor.”