Seçimin bir kez daha yenilenme olasılığı kalktı, ama hazır olun, ufukta “küçük bir seçim” daha gözüküyor

01 Kasım 2015 Pazar gecesi… Saatler gece yarısını çoktan geçmiş, Başbakan Ahmet Davutoğlu seçimi takip ettiği Konya’dan Ankara’ya dönüp balkon konuşmasını bitirmiş, ortalıktan el ayak çekilmiş…
Biz de…
Olay Televizyonu’nda Esat Kaplan’la böyle bir durum değerlendirmesi yapıyoruz.
Kamera arkasında yorulmak bilmeyen ekip arkadaşlarının bitmeyen enerjisiyle çıktığı ekranda yeni bir seçim gecesi ekran klasiğine başarıyla imza atan meslektaşımız Olay TV Haber Müdürü Esat Kaplan sordu:
“Yeni anayasa konusu yeniden gündeme gelebilir mi?”
Biz de…
“Sanmıyorum” diye başlayıp, şunları söyledik:
“7 Haziran’da AK Parti’nin meydanlardaki öncelikli gündemi yeni anayasa ve başkanlık sistemiydi. Ama bu söylemle seçmenden destek bulamadıkları için 13 yıllık iktidarlarını sona erdiren sonuç çıktı.”
Şu yorumu yaptık:
“Yeni anayasa ve başkanlık sistemi dediklerinde başlarına neler geldiğini gördüler. Bu seçim bu konuları hiç dile getirmediler ve yüzde 49’u aştılar. Onun için artık bir daha gündeme getirmezler.”
Son yıllarda sandık başına çok giden seçmen yorgunluğunu da anımsattık.
Salı akşamı…
Olay Televizyonu’nda moderatörlüğünü üstlendiğimiz ve Olay Gazetesi yazarları İhsan Aydın, Feridun Eyüboğlu, Mustafa Özdal’ın da sorularıyla katıldıkları Olay’ın İçinden canlı yayınında Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Faruk Çelik şunu söyledi:
“Ülkenin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Çünkü bu anayasa beklentileri karşılamıyor.”
Ardından…
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamasında aynı ifadeleri tekrarladı. AK Parti’nin sözcüleri gün boyu aynı konuda görüş dile getirirken, muhalefet partilerinden de genel uzlaşma çağrıları geldi.
Gerçi…
Pazar gecesi yorum-tahmin olarak söylediklerimiz dün itibariyle geçerliliğini yitirdi, ama yeni bir tahmin de yapmak gerekiyor.
Sandıktan güçlü halk desteği alarak çıkan AK Parti eğer 400 milletvekiline ulaşabilseydi anayasayı Meclis’te değiştirir yeni bir dönemi başlatabilirdi. Ama milletvekili sayısı 317’dde kaldı.
Bu rakam…
Anayasa değişikliğini referanduma yani halkoyuna götürmeyi gerektiriyor. “Anayasa değişsin mi, ne diyorsun?” diye halka sorulmasıysa, seçmenin yeniden sandık bayına gitmesi anlamına geliyor.
Yani…
Adı referandum olsa bile, küçük bir seçim daha ufukta görünüyor. Şimdiden hazır olmakta yarar var.

Son 13 yılda 8 seçim ve 2 referandum

Geriye dönüp baktığımızda, Türkiye’nin son 13 yılda genel ve yerel toplam 8 seçim, 2 de referandum yaptı.
2002, 2007, 2011’in ardından 7 Haziran ve 1 Kasım’da seçmen 5 kez genel seçim için sandığa gitti. 2004, 2009 ve 2014’teyse yerel seçim yapıldı.
Bunun yanında…
21 Ekim 2007’de cumhurbaşkanını halkın seçmesi için, 12 Eylül 2010’daysa bireysel hak ve özgürlükler için anayasa değişikliği referandumları oldu.