Otoyola arazilerini bedava kaptırmaktan kurtulan köylünün zaferi: Danıştay kararıyla toplulaştırmaya iptal

otoyolTarih 11 Nisan 2015… İstanbul’dan başlayıp Bursa’dan geçerek İzmir’e ulaşacak olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ile ilgili gelişmeleri aktardığımız yazıda şunu vurguladık:
Gebze’den Orhangazi’ye kadar olan bölümde otoyol geçen arazi sahiplerine kamulaştırma bedelleri ödenirken, Karacabey ve Mustafakemalpaşa bölgesinde toprakları toplulaştırılan köylüler mağdur oldular.
Yazıda…
Karacabeyliler Derneği Başkanı Yüksel Ceylan da şuna dikkat çekti:
“Otoyola karşı değiliz. Projenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Fakat vatandaş için sorunlar var. O da toplulaştırmadan kaynaklanıyor.”
Israrla şunu söyledi:
“Toprakları alınıyorsa, köylüye bedeli ödenmeli.”
Aynı yazıda…
Ceylan’ın; otoyolun geçtiği Karacabey, Mustafakemalpaşa, Mudanya’nın 42 köyünde büyük bir mağduriyet yaşandığını söylediğini ve bunu önlemek için yargıya başvurduklarını da duyurduk.
Böylece…
Otoyolun yapımını üstlenen Otoyol A.Ş.’nin isteği üzerine Tarım Bakanlığı’na bağlı Toprak Reformları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı arazi toplulaştırması planlarının iptali istemiyle 300 çiftçi tarafından İdare Mahkemesi’ne, 140 çiftçi tarafından da Danıştay’a toplu davalar açıldı.
Ardından…
24 Haziran 2015 tarihli yazıda otoyolla ilgili değerlendirmeler yaparken şunu anımsattık:
Köylüler verimli arazilerini nereden verileceği ve hangi özelliklere sahip olacağı bilinmeyen toprak için terk etmek istemiyorlar. Onun için de Bursa Çevre Yolu’nun İzmir çıkışına kadar projelenen otoyol Karacabey’de durdu.
Böyle bir süreçte, arazileri kamulaştırma yapılmaksızın alınmak istenen köylülerle idare arasındaki hukuki mücadele sürdü.
Davalardan…
İdare Mahkemesi’nde görüleni köylüler tarafından kaybedildi ve toplulaştırmanın önü de açılır gibi oldu.
Ne var ki…
Kararın 3’e 2 çıkması, üst mahkeme olarak Danıştay 17. Dairesi’ne itiraz hakkını getirdi. Onlar da bu haklarını kullandılar.
Sonunda da…
Danıştay’dan bekledikleri sevinçli haber baştan beri itiraz ettikleri noktada haklılıklarını da ortaya koydu:
“Kamulaştırma olmadan toplulaştırma yapılamaz.”
Kararda…
Danıştay bir adım daha atıp otoyol için Mudanya-Karacabey-Mustafakemalpaşa hattındaki köylerde planlanan toplulaştırma uygulamasını iptal etti ve sorunu da kökten çözmüş oldu.
Başından beri “Toprağımız alınacaksa hakkımız bedeli ödensin, hakkımızı alalım” diyen köylü davayı kazandı.
İşte…
Dün sabah saatlerinden itibaren internet haber sitelerine ve televizyonlara yansıyan Bakanlar Kurulu’nun verdiği otoyol için acele kamulaştırma kararının perde arkası böyle gelişti.