Yeni Yıldırım’ın özelliği: Proje ortak akılla yürüyecek, evler bölgede yaşayanları mutlu edecek

MEVLANA KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ KONUTLAR
MEVLANA KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ KONUTLAR

1.5 yıllık bir hazırlık sürecinin ardından yeni Yıldırım olarak tanımladığı Mevlana Kentsel Dönüşüm Projesi’ni açıklayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali huzurlu.
Projenin nasıl hazırlandığını anlatırken şunları söyledi:
“Bizim belediyecilik olarak tepeden inme, katılımcı olmayan bir anlayışımız yok. Ortak akılı önemsiyoruz. Nitekim Mevlana projemizi de ortak akılla hazırladık.”
Projede ortak aklın nasıl ortaya çıktığını anlatırken “Kentsel dönüşüm anlayışımız buldozer yöntemiyle tepeden inme davranış değil. Aksine uzlaşmacı, vatandaş görüşüne değer veren bir yöntem uyguluyoruz” dedi ve izlenen yolu açıkladı:
“Tasarımı mülk sahipleriyle tek tek görüştük. Bire bir görüşmelerin yanı sıra aile görüşlerini önemsedik. Topluca bir araya gelip vatandaşın uzlaşma önerilerini de aldık.”
Ortaya çıkan görüş doğrultusunda şuna dikkat çekti:
“Mevlana’daki kentsel dönüşümde modern, nitelikli ve esnek az katlı binalarda 60 metrekareden 140 metrekareye kadar daireler var. Bu yeni bir konsept.”
İptal edilen kentsel dönüşümde 45-50 metrekare konutlar olduğunu, “Bunun da bölgedeki insanların tercih edip yaşayabilecekleri konutlar olmadığını” anımsatıp, önemsedikleri ayrıntıyı şöyle vurguladı:
“İnsanların yaşadıkları mekanlar için asgari kullandıkları alanlar var. Bunu korumak lazım, çünkü yaşam şekli bu. Yaşam şeklinin asgari değerleri altında konut önerdiğiniz zaman orada yaşayabilmesi çok zor.”

Vatandaşla anlaşılan yapılar boşaltılacak-

2016 Mart sonunda temelinin atılması ve 2019’da tamamlanması hedeflenen Mevlana Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili olarak Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali şu bilgiyi verdi:
“55 hektardan başlayıp etap etap çalışacağız. Ama önce vatandaşla anlaşacağız. Boşaltılan binalarda inşaat başlayacak. Kimseyi mağdur etmeyeceğiz.”
Şu nokta önemli:
“İnşaatlar başladığında, vatandaş vereceği konutun karşılığında alacağı daireyi görecek. Başka bir yere taşındığındaysa yasanın verdiği kira hakkından yararlanacak.”