Değişen Bursa’nın günlük yaşamında yeni kent tehlikesi: Bursa’da kimyasal risk haritası var mı?

ALİ ULUŞAHİN VE KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI YÖNETİM ARKADAŞLARIKentleşme süreçlerine planlama ve yapılaşma olarak bakıldığından daha çok mimar ve inşaat mühendisleri gündeme geliyor. Tartışma ve projelere yeni yeni de çevre mühendisleri katılmaya başladı.
Oysa…
Bursa gibi kentlerde artık farklı bir yapılaşma ve buna bağlı olarak da farklı yaşam koşulları ortaya çıktı.
Örneğin…
Bursa’nın dört bir yanında bulunan organize sanayi bölgeleri yanında, kent içinde faaliyet gösteren fabrikalarda üretim için kimyasallar kullanılıyor. Bu kimyasalların depolama anlamındaki saklama koşulları da, kullanımından doğan insan ve çevre sağlığına etkileri de, kimyasal katkılı ürünler de artık kentte yaşayan insanın gündemi oldu.
Yapılarda kullanılan kimyasallar bile kent sorunu olabiliyor.
Nitekim…
23 Ocak’ta yapılacak Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi kongresi adayı olarak Olay Medya’yı ziyaret eden Ali Uluşahin’le seçimden çok Bursa’nın karşı karşıya olduğu kimyasal tehlikeyi konuştuk.
Çünkü…
Yeni yeni farkına vardığımız bu sorun, aslında kimya mühendisliğinin en önemli uğraşı alanını oluşturuyor.
O da…
Bursa’da daha önce 2 dönem Şube Başkanlığı yapmış olmanın avantajıyla, gözlemlerini ve hedeflerini paylaştı:
“Bursa’nın şu an için acil olarak kimyasal risk haritasının çıkarılmasına ihtiyaç var. Çünkü, fabrikaların depolarında ne kadar kimyasal olduğu, bunların hangi koşullarda korunduğu bilinmiyor.”
Şunu da ekledi:
“O nedenle, fabrikaların kimyasal depolarından başlamak üzere, yüzme havuzları mutlaka kimyasal tehlikeye karşı korunaklı olmalı.”
Bir noktayı daha vurguladı:
“Kentsel dönüşümde de yalnızca plan ve yapıların şekli odaklı projeler söz konusu. Oysa kentsel dönüşümlerde kimya mühendislerinin daha fazla sorumluluk almaları gerekiyor. Çünkü yaşamsal tehlike bizim alanımız.”
Şunu da uyardı:
“Örneğin, yıkılması planlanan binalarda asbestli malzemeler var. Yıkımlar sırasında çok dikkatli olunması ve özel ekipler oluşturulması gerekiyor. Bunun şakaya gelir yanı yok.”