Herkes umutlu ve Mermer OSB’yi istiyor… Dağ yöresi, büyük bir hazine üstünde oturduğunu mu fark etti?

BURSA KENT KONSEYİ ORHANELİ MERMER OSB TOPLANTISIToplantıyı… Bursa Kent Konseyi ile Orhaneli Kent Konseyi birlikte düzenledi. Amaç da, Orhaneli’ne kurulması planlanan Mermer Organize Sanayi Bölgesi’ni konuşmaktı.
O toplantıda…
İstanbul Teknik Üniversitesi araştırmasıyla yalnızca Erenler bölgesinde 105 milyar Dolar’lık mermer rezervi bulunduğunu anımsatan Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni şu benzetmeyi yaptı:
“Orhaneli, büyük mermer rezervi nedeniyle hazinenin üstünde oturuyor.”
Rakam gerçekten heyecan verici. Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nin Uludağ Salonu’nu dolduran katılımcılar da her fırsatta heyecanlarını ortaya koydular.
Tüm siyasi partilerin ilçe başkanları, muhtarlar, Orhaneli’nin tüm sivil toplum örgütleri gelmişlerdi. Hepsi umutlu, hepsi Mermer OSB için istekli göründü.
Bu ortamda…
Her adımı ve hareketinde alkış alan, kamuoyu desteğini sağladığı görülen Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu heyecan ve umudu zirveye taşıdı:
“Raporlara göre yalnızca Erenler’de 105 milyar Dolar’lık rezerv var. Bizim Erenler gibi 2 bölgemiz daha var. Oralardaki rezerv bunun en az 3-4 katı.”
Tahmini şu:
“Ben soranlara 500 milyar Dolar’lık rezerv olduğunu söylüyorum.”
Sonra da…
Kısa adı MADSİAD olan Maden Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Erol Efendioğlu ile görüşmeler ve sonraki gelişmelerle ilgili bilgi verdi.
“Bizim buradan kütük halinde ihraç edilen mermerleri İtalya işleyip 40 katı fiyatına yeniden bize satıyor” deyip ekledi:
“İşte o fabrikaları belli bir düzen içinde Orhaneli’ne yapacağız.”
Neden bu yatırımların çok önemli olduğunu da şu sözlerle dile getirdi:
“1980 yılında Orhaneli nüfusu 55 bindi. Şimdi 22 bin. Köylerde ‘Delikanlı Başkanı’ olur, onların yaşı artık 70. Devlet bedava çilek fidesi veriyor, biz dağıtacak adam bulamıyoruz.”
Bunların nedeninin kente göç olduğunu söyledi, Mermer OSB ile göçü tersine çevirmeyi hedeflediklerini anlattı.
Bursa’nın en eski ilçesinin Orhaneli olduğunu, Çanakkale Savaşı’nda en çok şehidi Orhaneli’nin verdiğini, o yoksullukla bile 1927 ve 1932’de iki uçak satın alıp devlete hediye ettiklerini anlattı.
Yörenin devlete hiç karşı da gelmediğini, bir şey de isteyemediğini söylediğinde salondan yine alkışlar yükseldi. O da alkışlar arasında meramını ortaya koydu:
“Biz bu Mermer OSB ile büyümek istiyoruz, namerde muhtaç olmayalım diyoruz.”