Kılıçdaroğlu MYK kadrosuyla müdahale etti, Bursa CHP’nin yapısal dengeleri yeniden değişti

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. LALE KARABIYIK
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. LALE KARABIYIK

Geçenlerde… Bursa CHP’nin kılcal damarlarını iyi bilen, zaman zaman da önemli görevler üstlenen bir dostumuzla sohbet ediyorduk.
Ankara’ya gittiğini anlatırken şunu söyledi:
“CHP Genel Merkezi’ne sayısız kez gittim. Bazılarında partinin tanınmış isimleriyle birlikteydim. Lale Hoca’nın ağırlığını hiçbirinde hissetmedim.”
Gözlemi şu:
“Lale Hoca hangi odaya girse, Genel Başkan Yardımcıları ayağa kalkıp kendisini karşılıyor ve çok saygı gösteriyor. Söylediğini de önemsiyorlar.”
Bu konuşmayı yaptığımızda daha CHP’nin kurultayı olmamıştı. O nedenle parti yönetimi şekillenmemişti.
Geçmiş dönemleri de iyi bilen dostumuz, gözlemini anlatırken, “Lale Hoca daha Ankara’da çok yeni, ama Kılıçdaroğlu ona Genel Merkez’de bir görev verirse hiç şaşırmam” demişti.
Sonrasında…
Ankara’da çok göze batmayan adımlar geldi. Örneğin, kurultayda hemen herkes Parti Meclisi’ne önerilme yarışına girmişken, Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık bizzat Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan gelen davetle Bilim Kültür Yönetim Platformu için başvurusunu yaptı.
Burada ilk 8 içine girince Parti Meclisi yolu da açıldı.
İkinci sürpriz de dün geldi ve Lale Hoca açıklanan Merkez Yürütme Kurulu listesinde yer aldı. Üstelik 12 genel başkan arasında Sosyal Politikalardan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak yer aldı.
Açıkçası…
Bu, kendisinin de beklemediği bir görevlendirme oldu.
Nitekim…
Haber duyulur duyulmaz görüştüğümüzde, her zamanki mütevazı tavrıyla “Plan Bütçe Komisyonu’nda daha yeni başladık. Burada önemli çalışmalarımız var. Genel Başkanımız da izlediğini ve memnun olduğunu söylemişti” dedi ve şunu söyledi:
“Ben komisyonda devam edeceğimi düşündüğüm için beklemiyordum. Benim için de büyük bir sürpriz oldu.”
Şunu da ekledi:
“Haberi ben de sizler gibi internetten öğrendim. Hem çok şaşırdım, hem onur duyup mutlu oldum.”
Gerçi…
Genel Başkan Yardımcılığı kendisinin de ifade ettiği gibi sürpriz oldu, ama Lale Hoca’nın üstlendiği bu görevin Bursa CHP açısından anlamı daha fazla.
Çünkü…
Bursa kongresinde kaybeden ekip içinde yer alan Lale Karabıyık’ın artık Genel Başkan Yardımcısı olarak en üst kurulda yar alması, Bursa CHP’deki tüm yapısal dengeleri değiştirdi.
Bunu dün, “Kılıçdaroğlu’nun dengelere müdahalesi” olarak yorumlayanlar oldu.