Bir zamanlar kent dışında olan Ankara Yolu’ndaki kamu kurumu arazilerine yeni kent görevi: Sağlık alanı

Bugünün penceresinden bakıldığında tarih öncesi kadar eski geliyor, ama 80’li yılların başına kadar daha küçük bir kentte yaşıyorduk.
Örneğin…
Bursa o yıllarda doğuda Duaçınarı’nda bitiyordu. Arabayatağı köydü ve kent mücavir alanı dışındaydı.
Arada kırsal alana yönelik hizmet veren kamu kuruluşları vardı. En başta, bugün Tapu Müdürlüğü solan yerde, sonradan adı Köy Hizmetleri olan YSE vardı. Yanındaki Karayolları arsasını koruyor. Yanında kırsala gölet ve sulama tesisleri yapan Topraksu yer alıyordu. DSİ ise karşısındaki yerini koruyor.
Bu tesislerin bakım merkezleri ve şantiyeleri de yine yol üstündeydi.
Ankara Yolu üzerindeki kamu kurumu arazileri kentin gündemine ilk olarak 1989 yerel seçimi sürecinde geldi. Getiren de, SHP Büyükşehir Adayı olan Mithat Kırayoğlu’ydu.
Söylediği şuydu:
“Çevre Yolu bir gün mutlaka bitecek. Ankara Yolu üstündeki kamu kurumlarını Çevre Yolu kenarına taşıyalım. Boşalan yerlere kültür merkezleri yapalım, kimilerini de rekreasyon alanı olarak koruyalım.”
Aradan yıllar geçti…
Bursa’nın o eski halini ve 1989’da Kırayoğlu’nun dile getirdiği projeyi anımsayan kalmadı, kent de değişti.
Geçenlerde…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile sohbet ederken bu konuya değindi. Onun bakışı ise şöyle:
“Ankara Yolu üzerinde çok iyi korunmuş kamu kurumlarına ait araziler aslında Bursa’nın en büyük şansı. Kent büyüdüğü ve merkezde boş yer kalmadığı için bu alanları doğru planlamalarla kente kazandırabiliriz.”
Düşündüğü şu:
“Örneğin Devlet Hastanesi’ne artık ulaşmak çok zor. Zaten hastane kendi trafiğini de çevresine taşıyor. Önünden metro geçen bu araziler hastane için ideal. Devlet Hastanesi’ni taşıyabiliriz.”
Yanı sıra…
Yoğunluk yaşayan başka kamu tesislerinin de yine Ankara Yolu’ndaki alanlara taşınabileceğine dikkat çekerken, Tapu Müdürlüğü’nü örnek gösteriyor.
Anımsıyoruz da…
Bugün Yüksek İhtisas Hastanesi olarak kullanılan, fakat Göğüs Hastanesi olarak yapılıp Tıp Fakültesi’ne devredilen hastane açıldığında “merkeze uzaklığı ve ulaşım güçlüğü” nedeniyle çok eleştirilmişti.
Şimdiyse…
Bursaray’la birlikte kentin ana gövdesi olan güzergahtaki toplu ulaşım sorunu büyük ölçüde çözüldü.
Devlet Hastanesi buraya taşınır mı bilemeyiz, ama Başkan Altepe’nin dile getirdiği “alanların doğru planlamalarla kente kazandırılması” vurgusunu önemsedik.