Osmangazi’deki Yunuseli-Dereçavuş-Hamitler üçgeninde sıfırdan yeni bir kent doğdu: Şehir değişirse, hayat değişir!

DUNDAR FOTOBursa’nın günlük yaşamının en yoğun şekilde aktığı ana akslar üzerinde yer almadığı için, genel kamuoyu tarafından fazlaca fark edilmiyor.
Fakat…
Osmangazi’nin kuzeybatısında yepyeni bir Osmangazi, belki bir benzetme yapılırsa yeni bir Nilüfer kuruluyor. Ya da daha geniş anlamda söylemek gerekirse yeni bir Bursa doğuyor.
Bölge…
Tümüyle yeni bir kent olarak sıfırdan planlanan Yunuseli-Dereçavuş-Hamitler üçgeninde yer alıyor.
İşte…
Bu yeni kenti dün gazetecilere Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar gezdirdi. Yunuseli bölgesindeki değişimi biliyorduk, ama Dündar’la birlikte dolaştığımız arka sokaklarda ortaya çıkan modern kent heyecanımıza yol açtı.
Yunuseli’nden Gündoğdu yönüne çıkışında, Dereçavuş’tan girdiğimiz ve Hamitler’e kadar uzanan düzenli caddeler boyunca hem ihtişamlı sitelerin önünden geçtik, hem villaların arasında gezdik. Kapalı pazaryerlerini, spor tesislerini, açılan dükkanları, çarşıları gördük.
Bir ucu Hamitler’den devam edip Filament Kavşağı’na inen ve Ata Bulvarı ile birleşip İzmir Yolu’na ulaşacak olan, bir ucu da Soğanlı’da açılan Çelebi Mehmet Bulvarı’na bağlanıp Beşyol’dan İstanbul Caddesi’ne ulaşacak olan Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı görümü ve çevreleyen bloklarla etkileyici.
Bütün bunlar…
Mustafa Dündar’ın 2009 yılında Osmangazi Belediye Başkanı olmasından sonra planlandı ve yapılar yükseldi.
Zaten…
Dündar da dün kendi döneminin yeni Bursa olarak ortaya çıkan eserini gezdirirken gururlu ve mutluydu. Böyle bir bölgeyi kentleşme kapsamında planlarken izledikleri stratejiyi de tek cümleye sığdırdı:
“Şehir değişirse, hayat değişir.”
Bir sloganı daha var:
“Bir gün herkes Osmangazi’ye gelmek isteyecek.”
Bölgeye bakışı ise şu:
“Bizim asıl amacımız şehre sahip çıkmak. Bugüne kadar yapılaşma olmuş, plan arkadan gelmiş, biz de buralara hizmet götürmeye çalışmışız.”
Rakamlar da çarpıcı:
“89 bin 308 metrekare park ve yeşil alan yaptık. Asfalta 15 milyon lira harcadık. Osmangazi’nin ilk bisiklet yolu olarak 15 kilometre yol yaptık.”
Özellikle…
Yeşil alan ve parkların 2015 yılı sonu itibariyle vatandaşın bağışladığı 90 bin metrekareye yapıldığını vurguladı. Bu rakamın 2009’da 3 bin 600 metrekare olduğunu ifade etti.