Alkışlanacak gençler… Bursa’da proje yaptılar, birini NASA, diğerini Microsoft uygulamaya aldı

IŞIKLAR ÖĞRENCİLERİ SEYİT ALP HERDEM İLE SERTAN HELVACI VE OKAN ŞEKERBursa’nın sanayileşme hamlesini, ileri teknoloji üretimine yönelik çabalarını, savunma ve uzay sanayi için girişimlerini heyecanla izliyoruz.
Fakat…
Tüm bu girişimlerin üretilebilir noktaya gelebilmesi için gerekli olan bilimsel projeler konusundaki gelişmeler gündeme pek gelemiyor.
Oysa…
Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı Bilim Teknoloji Merkezi’ne sahip olma gibi bir avantajı var.
Her gün okullardan gelen öğrencilerle dolup taşan BTM hem bulunmaz deney alanı özelliği taşıyor, hem çocuklara eğlenerek bilim öğretiyor, hem büyüklere uzaydan tarihe kadar geniş yelpazede yaşayarak öğrenme fırsatı veriyor.
Üstelik…
Büyükşehir Belediyesi’nin çok önemseyerek kente armağan ettiği Bilim ve Teknoloji Merkezi cıvıl cıvıl görüntüsü yanında genç mucitleri ortaya çıkarma amacıyla Bilim Şenliği düzenliyor ve bu kapsamda bir de bilim ve teknoloji temalı yarışma var.
Nitekim…
Bu yılın yarışması 5. Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği adı altında 6-8 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Yarışmanın çevre ve enerji olarak belirlenen temasına yönelik 67 ilden tam 1.360 proje başvurusu alındı. Şimdi bu projeler 4 ayrı kategoride değerlendirilecek.
İşte…
Bursa’da genç bilimcilere yönelik yeni bir yarışma için artık geri sayıma geçilmişken, geçen yılın yarışmasından sevindirici gelişme haberleri geliyor.
Örneğin…
Geçen yıl birincilik ödülü alan Işıklar Askeri Lisesi öğrencileri Seyit Alp Herdem ve Tahsin Elmas aynı projeyle Amerika’daki Uluslararası Bilim Yarışması’ndan 3 ödül kazanarak döndü.
En önemlisi…
Herdem ve Elmas’ın milli kalkan olarak adlandırılan projeleri, uzay araçları için koruma kaplaması olarak uygulanabilirliği nedeniyle Amerika’nın uzay araştırmaları merkezi olan NASA tarafından değerlendirmeye alındı.
Proje…
Dünya bor rezervinin yüzde 72’sine sahip olan Türkiye’nin önemini arttırıyor.
Yanı sıra…
Yine geçen yılın şampiyonlarından Nur-Hayati Kurtcan Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi 12. Sınıf Öğrencisi olan Sertan Helvacı da günümüzün vazgeçilmezi bilgisayarların güvenliği konulu projesiyle, dünyanın en büyük bilgisayar işletim sistemi üreticisi Microsoft’un ilgisini çekti.
Kişisel bilgisayarındaki bazı tasarımlar korsanlarca çalınınca yeni bir güvenlik sistemi üzerinde çalışan Helvacı, arkadaşı Okan Şeker’in de tasarım desteği verdiği çalışmalar sonunda Safezone adını verdiği “bilgisayar üzerindeki özel dosyaları gizleyip kilitlemeye yarayan farklı bir uygulama” bulup geliştirdi.