Kamuoyu araştırmasından çıkan sonuç: Başkanlık tartışılıyor, ama vatandaşın kafası karışık!

POLITIC'S ARAŞTIRMA GENEL MÜDÜRÜ RECEP GÜVEN
POLITIC’S ARAŞTIRMA GENEL MÜDÜRÜ RECEP GÜVEN

En başta söyleyelim… Kamuoyu araştırması, AK Parti’deki sürpriz gelişmelerin hemen öncesinde yapıldı. Yani, başkanlık sistemi ağırlıklı olmak üzere gündem araştırması için seçmene sorulduğunda, AK Parti kurultay kararı almamıştı, Ahmet Davutoğlu da Başbakan olarak görevi başındaydı.
İşte…
Böyle bir süreçteki araştırmayı, Bursa firması Politic’s Araştırma yaptı. Hem Bursa’da, hem Türkiye genelinde olmak üzere iki ayaklı yapılan çalışmada tam da bugün tartışılan konularda çok dikkat çekici sonuçlar çıktı.
O sonuçları…
Politic’s Araştırma Genel Müdürü Recep Güven açıkladı.
Buna göre…
Araştırmada “Başkanlık sisteminin nasıl bir sistem olduğunu biliyor musunuz?” sorusuna Bursa’da yüzde 62 oranında evet cevabı geldi. Bursa seçmeninin yüzde 21’i hayır cevabı verirken yüzde 15 kısmen bildiğini söyledi. Yüzde 2’nin de cevabı yok.
Soruya…
Türkiye genelinde yüzde 57 oranında evet cevabı alındı. Buna karşılık yüzde 28 hayır derken yüzde 12 kısmen cevabı verdi, cevap vermeyenlerin oranı da yüzde 3 oldu.
Araştırmanın Bursa ayağında ilçeler arasında da ilginç bir tablo çıktı. Başkanlık sisteminin nasıl bir sistem olduğunu bildiğini söyleyenler ilçeler arasında Mudanya yüzde 94.59 ile en yüksek oran oldu. Karacabey yüzde 88.06 ile ikinci, Yenişehir yüzde 86.27 ile üçüncü sırada.
Ardından…
“Başkanlık sistemi referandumla birlikte oylanırsa destekler misiniz?” diye soruldu.
Bursa’daki araştırmada yüzde 43.88 desteklemem cevabı verilirken, yüzde 41.36 destek vereceğini söyledi. Kararsızların oranı yüzde 8.13, cevap vermeyenler de yüzde 6.63 oldu.
Yani…
Bursa seçmeni referandumla birlikte yapılacak başkanlık sistemi oylaması için kafasında henüz net bir sonuç oluşturmamış. Destek vereceğini söyleyenlerle vermeyeceğini açıklayanların oranlarının kafa kafaya olması bunu gösteriyor.
Benzer tablo Türkiye için de geçerli.
Yüzde 41.80 desteklemem cevabı çıkarken, destekleyeceğini açıklayanların oranı yüzde 39.40. Kararsızlar yüzde 13.5, cevap vermeyenler yüzde 5.65 oldu.
Bu sorunun…
Partiler bazındaki analizindeyse tahmin edilen sonuç çıkıyor.
Nitekim…
Bursa’daki AK Parti seçmeninin yüzde 72’si destekleyeceğini söylerken yüzde 16’sı desteklemeyeceğini belirtmiş. Kararsızların oranı yüzde 7.
Buna karşın…
CHP seçmeninin yüzde 77’si desteklemeyeceğini, yüzde 10’u destekleyeceğini söylerken, yüzde 8 kararsız kaldı. MHP seçmeninin yüzde 73’ü destek vermeyeceğini, yüzde 16’sı destekleyeceğini söylerken, yüzde 6 da kararsız.
Bursa araştırmasının ilçeler ayağındaysa yüzde 55.22 ile en yüksek destek oranı Karacabey’de. Yüzde 51.09 destekle İnegöl ikinci, yüzde 46.14’le de Yıldırım üçüncü sırada.