Eğitimde devrim, sanayi için vizyon: YÖK, robot teknolojisinde yetkiyi yalnızca BTÜ’ye verdi

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖR YARDIMCISI PROF. DR. NURETTİN ACIR
BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖR YARDIMCISI PROF. DR. NURETTİN ACIR

Her alanda büyük bir değişim var. Özellikle sanayi üretimi alanında resmen eşik atlama dönemi geçiriyoruz. Yarının sanayi teknolojilerine sahip olabilme yanında, ileri teknoloji üretimi için projeler hazırlanıyor.
Bu konuda…
Bursa’nın son yıllarda büyük bir çabası ve çok önemli hamleleri var.
Örneğin…
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde uzay teknolojisi hedefiyle başlatılan çalışmalar sonuç verme aşamasına geldi. Oluşturulmasına başlanan Teknoloji Sanayi Bölgesi bu hamleler içinde önemli bir yer tutuyor.
İşte…
Tüm bu süreçlere eğitim alanından yenisi eklendi.
Çünkü…
Kısa adıyla YÖK olarak dilimize yerleşen Yükseköğretim Kurulu eğitim planlamasını yaparken, Bursa’nın ileri teknoloji sanayi hedefini önemsedi.
O nedenle de…
Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında, geleceğin teknolojisi olan ve yapay zeka olarak tanımlanan robotlar ile akıllı sistemler konularındaki tek uzmanlık yetkisini Bursa Teknik Üniversitesi’ne verdi.
Bunun üzerine…
akıllı sistemlerde eğitim planlamasını yeni duruma göre şekillendirdi.
Nitekim…
Bir anlamda “sanayide teknoloji devrimi için eğitim devrimi” olarak kabul edilebilecek uygulama hedefiyle BTÜ yeni bir bölüm oluşturmadı, ama elektrik-elektronik, mekatronik ve makine mühendislikleri bünyesinde robotlar ve akıllı sistemler alanını ön planda tuttu.
İleride…
Mevcut bölümlere, teması robot ve akıllı sistemler olan Ar-Ge de eklenecek.
Bu durumu…
Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Acır’la konuştuk. BTÜ’de zaten çalışma yürütüldüğünü söyledi ve şöyle devam etti:
“Bursa’da ön planda olan otomotiv sektöründe otomasyon ve yenilemede robot kullanımı hızla artıyor. Biz de üniversite olarak ayak uyduruyoruz.”
Söylediği şu:
“Türkiye’de ODTÜ ve Yıldız Teknik gibi üniversitelerde bu konuda çalışma yapan gruplar var, fakat YÖK yalnızca Bursa Teknik Üniversitesi’ne uzmanlaşma yetkisi vererek bize misyon yükledi.”
Şu bilgiyi de verdi:
“Uzmanlaşma yetkisiyle birlikte YÖK üniversitemize kadro desteği sağladı. Ayrıca altyapı desteği de verecek.”