Demokrasi tarihimizde bir ilk… Halk ayaklanıp meydanlara çıktı ve darbeyi engelledi

1980 darbesini yaşadık… Üstelik 12 Eylül 1980 darbesi olduğunda Hozat’ta silah altındaydık. Yönetimin nasıl ele alındığını, kontrolün nasıl sağlandığını çok yakından gördük.
En önemlisi…
Halk da yönetime el koyan Silahlı Kuvvetler’e hiç karşı koymadı, kabullenmekten öteye destek verdi.
Dün geceyse…
Silahlı Kuvvetler’in bütün olmadığı bir darbe girişimini televizyonlardan naklen izledik. 1960’ta üstlerin olmadığı bir darbe yaşandı, ama dün geceki ona da benzemiyor. Burada da Genelkurmay Başkanı’nın rehin tutulduğu bir darbe girişimi yaşandı.
Başka bir ifadeyle söylemek gerekirse, TSK karargahına karşı ciddi bir müdahale gerçekleştiği anlaşılıyor.
Günümüzde…
Medya ve iletişim gibi demokrasi anlayışı da çok değişti ve gelişti. 1960 ya da 1980 koşulları artık yok.
Nitekim…
İlk kez bir darbe girişimi sivil direnişle karşılaştı. İlk tepkiyi televizyonlara bağlanan Başbakan Binali Yıldırım verdi ve “halkın seçtiği hükümetin görevi başında olduğunu” söyledi. Hükümet kararlı bir çıkışla mücadele sergiledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hükümete tam destek verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu darbeye karşı olduklarını açıkladı.
En önemlisi…
Dün gece halk sokağa çıktı ve açık bir şekilde “Bu darbeyi yaptırmayacağız” mesajı verdi. Önce AK Parti’nin İl ve İlçe binalarında toplanan teşkilatlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla meydanlarda toplananlarla buluştu.
Şehreküstü Meydanı da bu anlamda halkın kararlılığını gösteren meydanlar arasındaki yerini aldı. İstanbul’da Emniyet Müdürlüğü önündeki tankların üstüne vatandaşların çıkması, tepki göstermeleri çok anlamlı. Zaten tanklar da geri çekilmek zorunda kaldı.
Bu satırları yazdığımız sırada 1. Ordu Komutanlığı’ndan yapılan “küçük bir grubun kalkışması” açıklaması da önemli.
Bir de şu var…
Darbe girişimi ya da kalkışmayı önce Amerika’nın Sesi internetten “TSK’nın yönetime el koyduğunu açıkladığı” ifadesiyle duyurdu. İngiliz yayın kuruluşu BBC başlangıçta itidalli haber yapmasına karşın sonradan darbeyi kabullenen bir yayına geçti.
TRT’den okunan ve askerin kullandığı ifadelere benzemeyen içeriğiyle gecenin bildirisi ise ilk anlarda toplumsal tedirginliğe yol açtı.
Sonuçta…
Gece yarısından sonra minarelerden yükselen salâ sesleri arasında  Türkiye dün geceyi meydanlarda toplanarak ve demokrasiye sahip çıkarak ayakta geçirdi.
Halk demokrasiden yana tavır aldı. En önemlisi de buydu.