Bürokraside “dönem” tedirginliği… Tayini çıkan ya da görevi değişen kamuoyunda FETÖ’cü gibi algılanıyor

İlk talihsizliği Prof. Dr. Mehmet Emin Ay yaşadı. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ndeki öğrencilerine dönmek üzere Bursa Müftülüğü görevinden istifa ettiği günün akşamı darbe girişimi oldu.
Mehmet Emin Hoca da yanlış anlamalara yol açmamak için istifasını durdurup geri aldı, bir süre geçtikten sonra da kararını yeniden uyguladı.
Gerçi…
Prof. Dr. Ay’ın durumu önceden anlaşıldığı için ikinci istifası yadırganmadı ve gündeme de olumsuz olarak gelmedi. Ne var ki, şu sıralar bürokraside büyük bir tedirginlik gözleniyor.
Hangi kurumda olursa olsun ve hangi pozisyondaki bürokratı ilgilendirirse ilgilendirsin, herkes görev değişikliği ya da atamadan korkuyor.
Çünkü…
İçinde bulunduğumuz süreçte, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası devleti FETÖ’cü paralel yapıdan arındırma operasyonları yapılıyor.
Bu kapsamda…
Binlerce kişi açığa alınıyor ya da kamu görevinden ihraç ediliyor. Yine gözaltına alınanlar, tutuklananlar, adli takibe alınanlar var.
O bakımdan…
Özellikle bugünlerde yapılabilecek bir görev değişikliği ya da başka bir yere atama akıllara hemen FETÖ soruşturması kapsamında görevden alma getireceği için, bürokratların karşılaşabilecekleri bu durumu hem çevrelerine, hem kamuoyuna anlatabilmeleri kolay değil.
Nitekim…
İşkur İl Müdürü Kasım Tilki, daha önce Bakanlık tarafından alınan kararla başka bir göreve atandı. Fakat bu işlem 15 Temmuz sonrasına, üstelik devlette FETÖ’cü operasyonlarının yapıldığı günlere rastladı.
Öyle olduğu için de akıllara Tilki’nin görev değişikliğini duyanların akıllarına hemen FETÖ soruşturmaları ve operasyonları geldiği için, zan altında kaldı.
Oysa…
Yılların deneyimli bürokratının bu konuyla ilgisi yoktu.
Gördüğümüz kadarıyla…
Tüm kurumlar için bürokrasinin her kademesinde bu süreçte yaşanabilecek görev değişikliklerinin tedirginliği yaşanırken, bu tür değişikliklerde etkili olan siyasi irade de beklemeye geçti.
Şu gün itibariyle…
Siyasi irade çok zorunlu olmadıkça bürokraside görev ve yer değişikliği operasyonu yapmama eğiliminde. Ancak bunun da işleyişi ağırlaştırma riski bulunduğu ifade ediliyor.
Buna karşın…
FETÖ’cü yapıya yönelik operasyon ve soruşturmalarda, bu yapıyla bağı olduğu tespit edilen kamu görevlileri hakkındaki açığa alma ya da ihraç gibi işlemlerse sürecek.