Bursa sanayisi için gurur… Tramvay ve metroyla raylı sistemler teknolojisi getiren Durmazlar Türkiye’nin ilk lazer güç kaynağını üretti

HÜSEYİN DURMAZ
HÜSEYİN DURMAZ
DURMAZLAR MAKİNE YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN DURMAZ
DURMAZLAR MAKİNE YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN DURMAZ

Baktığımızda… Durmazlar firmasının Bursa için üstlendiği ve giderek de genişleyen misyon daha iyi anlaşılıyor.
Nitekim…
İlk dillendirildiğinde kimsenin inanmadığı İpekböceği tramvayı caddelerde dolaşıyor. Raylı sistem mühendisliği ve teknolojisini Bursa’ya getiren İpekböceği, şimdilerde raylı sistem kararı alan kentlerin de gözdesi.
Üstelik…
2 yıl önce gittiğimiz Berlin Fuarı’nda bizzat görüp tanık olduk, bizim İpekböceği başka ülkelerde üretilen tramvaylardan daha gösterişli ve konforlu.
Bu durum, tramvayın yanına eklenen metro vagonları için de geçerli. Dünyanın sayılı hızlı tren üreticilerine tekerlek sistemleri üretmesi de tesadüf değil.
Bursa’raylı sistemler üretiminde dünyayla rekabet ettiren teknolojiye metal sanayi için çok önemli olan bir başka üretim ekleniyor:
Rezonatör.
Bugüne kadar sanayide gelişmiş ülkeler tarafından üretilen ve Türkiye’nin de ithal ettiği lazer güç kaynağı şimdi Durmazlar tarafından geliştirildi.
Özellikle metal kesme makineleri yapan fabrikalar için çok büyük ihtiyaç olan bu makineyle metali keserken ve kaynak yaparken ihtiyaç duyulan lazer gücü elde ediliyor.
O bakımdan…
Bursa’da Durmazlar tarafından böyle bir makinenin geliştirilmesi, Bursa’nın sanayi teknolojisi açısından da çok önemli bir ilerleme.
O önemi de…
Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz şöyle açıkladı:
“Metal kesme makineleri yapan firmalar için diot ve fiber optik gibi ileri teknolojiler çok önemli. Bu makine işte onu gerçekleştiriyor.”
Tanımı yaparken “Bir ışın teknolojisi olarak görmek lazım” dedi ve ekledi:
“1 kilovat lazer gücü 14 mikrometre fiberden çıkıyor. Buradan da 2, 4, 6, 8 kilovata kadar lazer gücü elde ediliyor.”
Önemli olan şu:
“Böyle bir güçle daha kalın metaller istenilen kalitede işlenebiliyor, ya da kaynak yapılabiliyor.”
Bu da Bursa’nın gururu olan sonuç:
“Lazer ışını kontrolü yapılabilen makinenin elektronik kontrol kartları tasarımı da, diotların lazer ışını elde etme yapıları da tümüyle Durmazlar’da geliştirildi.”
Lazer güç kaynağı o kadar hassas çalışıyor ki, ışının kalitesi ve sürekliliğiyle yüzde 0.1 sapma payıyla aynı lazer gücünü sürekli sağlayabiliyor.
En önemlisi…
Bugüne kadar Türkiye’nin ithal etmek durumunda kaldığı rezonatör üreten Durmazlar sanayide öncülük yanında, pazarı olan cihazla dünyaya açılma şansı da elde etti.