Osmangazi Köprüsü İstanbul yolculuğunu kısalttı, ama gişelerdeki optik okuyucu hataları nedeniyle Deli Dumrul Köprüsü’ne döndü!

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ
OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ
OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ
OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ

Bursa’nın tanınmış işadamlarından biri… İşi gereği çok sık İstanbul’a gidiyor. Giderken de İzmit Körfezi üstüne inci gerdanlık gibi çok yakışan Osmangazi Köprüsü’nden geçiyor.
Doğrusu…
Her geçişinde köprüyle gurur duyuyor ve etrafı seyrederken yıllarca arabalı vapurla ya da Körfez’i dolaşmakla kaybedilen zamana üzülüyor.
Ne var ki…
Geçtiğimiz hafta köprüden geçip gişelerden çıkarken otomatik ödeme sisteminde 250 lira görünce şaşırdı.
Oysa…
O güne kadar Bursa’dan gidişte 98 lira 50 kuruş, İstanbul’dan gelişteyse 88 lira ücret ödendiğini biliyordu. “Acaba fiyatlar değişti de haberim mi olmadı?” diye düşündü.
Bursa’ya dönüşünde de köprüden geçiş bedelini sorunca kafası daha da karıştı. Çünkü, sordukları arasında farklı farklı ücretler söyleyenler vardı.
Bunun üzerine…
Araştırdığında karşısına garip bir tablo çıktı. Geçişlerinde tahsilat olarak kredi hesabından 2 kez 157 lira 60 kuruş, 1 kez de 248 lira çekilmişti.
Bunu da rahatsız edici buldu.
Öyle ya…
Sevinip gurur duyduğumuz Osmangazi Köprüsü, başından beri garip ve karmaşık ücret politikalarıyla adeta Deli Dumrul Köprüsü’ne dönmüştü.
Nitekim…
Daha önce bu sütunlarda, otomatik geçiş yerine sürücülerin nakit ödemeli geçişe yönlendirildiklerini de aktarmıştık.
Bunun üzerine…
Köprü işletmeciliğiyle temasa geçti, gişelerdeki uygulamayı sorgulamaya çalıştı. Aldığı cevaplarla rahatsızlığı daha da arttı.
Görevliler açıklık getirirken “Gişeye girdiğinizde, önünüzdeki araç nakit ödeme yapıyorsa ve siz de çok yaklaşmışsanız optik okuyucu iki aracı bir okuyup öndekinin ücretini de size yazmış olabilir” dediler.
Yani aynı araca iki tahsilat yapıldığını görevliler söylüyordu. Bir de şu vardı:
“Aracınızın yükü fazlaysa, optik okuyucular aksı uzun araç gibi algılayabiliyorlar.”
Böylece…
Osmangazi Köprüsü’nin, ücretlendirme sistemi sayesinde Deli Dumrul Köprüsü’ne dönüştüğüne iyice inandı.
“Yatırımcı yatırımının karşılığını almak isteyebilir, fakat haksız tahsilatla vatandaşı mağdur etmeye kimsenin hakkı yok” diyor ve köprüyü kullananlara şu çağrıyı yapıyor:
“Gişelerde dikkat. Optik okuyucu hatalarıyla çifte tahsilat kurbanı olabilirsiniz.”