TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Zekeriya Birkan’ı tutuklanan HDP’liler yorumu: Kimse hukuktan üstün değil

60
60
AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ ZEKERİYA BİRKAN
AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ ZEKERİYA BİRKAN

TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Zekeriya Birkan’la cuma akşamı Olay Televizyonu’nda yaptığımız program sırasında gündemde HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekillerinin tutuklanması vardı.
Programda…
Birkan’a daha çok eski bir Baro Başkanı ve hukukçu gözüyle düşüncesini sorduk. Önce şunu anımsattı:
“Geçen Meclis döneminde gündemdeki en önemli konulardan biri dokunulmazlıklardı. En çok da ‘Neden kaldırmıyorsunuz?’ diye AK Parti suçlanıyordu.”
Şunu söyledi:
“Milletvekili olmak hiç kimseye suç işleme özgürlüğü için zırh değildir. Kötüye de kullanılamaz.”
Ardından…
Anayasa değişikliğiyle tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının bir kereye mahsus kaldırılmasının Meclis’ten kahir ekseriyetle geçtiğini anımsattı.
Sonra da şunu söyledi:
“600’e yakın dokunulmazlık dosyaları vardı. Onlarla ilgili Savcılık süreci devam etti. Başta Sayın Devlet Bahçeli birçok milletvekili ifade verdi.”
Bu noktada…
İfadeye gitmeyen HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekilleriyle ilgili yargı sürecinin devam ettiğini belirtip, “Nedenleri ortaya çıkacaktır. Onun için bu süreçte konuyla ilgili bir şey söylemeyi doğru bulmuyorum” dedi ve şunu vurguladı:
“Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk dışına çıkarak işlem söz konusu olmaz. Kimse de hukuktan üstün değil.”
Cumartesi sabahı da, Cumhuriyet gazetesinin bazı yönetici ve yazarları tutuklandı.
Açıkça söylemek gerekirse, bir gazeteci olarak gazetecilerin hapse girmesi de bizleri rahatsız ediyor. Umarız süreçler mağduriyete dönüşmeden sonuçlanır ve gazeteciler serbest kalır.