Başkanlık sistemi için Bakan Faruk Çelikten değerlendirme… 2007’de ateşi yakanlar şimdi de başkanlığa karşılar!

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI FARUK ÇELİK 1
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI FARUK ÇELİK 1
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI FARUK ÇELİK
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI FARUK ÇELİK

Elbette… Demokratik sistemlerde iki liderin anlaşmaları her şeyin bittiği anlamına gelmez. Fakat şu da bir gerçek ki, Türkiye’nin siyasal yapısının ortaya çıkardığı tablo, AK Parti Genel Başkanı olarak Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “mutabakata vardık” açıklaması yaptıkları anayasa değişikliği için yolun açıldığı anlamına geliyor.
Bu yol da…
Türkiye’nin sistem değişikliğiyle başkanlık sistemine geçeceğini gösteriyor.
Nitekim…
Olay Televizyonu’nda konuk ettiğimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de buna vurgu yaptı:
“Milletvekili iradesine yönelik bugünden yorum yapmak doğru değil. Anayasa değişikliği parlamentoya geldiği zaman milletvekilleri oylarını gizli kullanıp iradelerini beyan edecekler.”
Şuna da dikkat çekti:
“Ancak, liderlerin milletvekilleri üzerindeki etkilerini biliyoruz. Parti burada grup kararı almaz, ama liderin ortaya çıkması ve kararlılığının ne anlama geldiğini de hep birlikte biliyoruz.”
Bu açıdan bakıldığında…
Meclis’teki oylamada 330 oy için sıkıntı olmayacağını düşünen Bakan Çelik, bugünün en önemli gündem maddesi haline gelen başkanlık sistemi için önce “11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün seçildiği süreci anımsayın” dedi ve şunu anımsattı:
“O seçimde yaşanan hukuksuzluklar karşısında Türkiye bu tartışmalar bir daha yaşanmasın diye, geleceğe miras olarak taşınmasın, halk kararını verip bu işin ipini kessin düşüncesiyle anayasa değişikliği oldu.”
Şunu da ekledi:
“Bakın bu geçen süreçte başbakan değişimi oldu. Sayın Ahmet Davutoğlu yerine Sayın Binali Yıldırım görev yapıyor. Partimizin bünyesinde sorun yok, ama olsa bile giderilir.”
Tam bu noktada çarpıcı bir değerlendirme yaptı:
“Sistemi çift başlı görünümden kurtarma düşüncemizin kaynağını, 2007’de başkanlık seçimine geçişin ateşini yakanlar oluşturdu.”
Bu ifadesini şöyle açıkladı:
“Eğer cumhurbaşkanını halk seçecekse, bunun adı başkanlıktır. Başka izahı olmaz.”
Şöyle devam etti:
“Ne var ki, 2007’de başkanlık sistemine geçişin ateşini yakanlar, bugün başkanlık sisteme karşılar.”
Bakışı şu:
“Cumhurbaşkanını halk seçsin düşüncesi bizim değildi. Tıkanan sistemi halk açsın istendi. Bugün de sistem sorununu çözmenin peşindeyiz.”