Kurdukları devletler kontrollerinden çıkınca küresel güçler Ortadoğu’da hedefe yöneldi: Küçük devletler

37
37
PROF. DR. ABDÜLKADİR ÇÜÇEN
PROF. DR. ABDÜLKADİR ÇÜÇEN

Genelde… Felsefecilerin somut konulara uzak durdukları eleştirileri yapılır. Fakat Prof. Dr. Abdülkadir Çüçen bu eleştirinin dışında kalan felsefecilerden.
Nitekim…
Kendisinin de vurguladığı gibi, gerek 2 yılda bir düzenlenen Uluslararası Felsefe Kongresi konularının reel sorunlardan seçilmesi, gerek yaşananlara düşünce adamı değerlendirmeleriyle bunu gösteriyor.
Akademik kariyeriyle Türkiye’nin görüşü önemsenen yetkin felsefecileri arasında yer alan Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Çüçen yanı başımızda yaşanan Ortadoğu kargaşasını yorumlarken önce şunu anımsattı:
“Batı’nın gelişmiş devletleri 20. yüzyılın başında, özellikle Dünya Savaşları başında Ortadoğu’da yeni devletler oluşturdular.”
Şu nokta çok önemli:
“90’lı yıllara geldiğimizde Batı’da; sınırlarını çizip oluşturduğu Irak, Suriye, Ürdün gibi devletlerin kontrolden çıktıkları ve artık yönetilemediği düşüncesi ortaya çıktı.”
Şunu ekledi:
“Yönetemedikleri için de parçalayıp daha küçük devletler oluşturma projesine girdiler.”
Bu noktada…
En kritik soru olan “Bunu nasıl yapacaklar?” sorusuna şu cevabı verdi:
“Bölge Müslüman toplumlar ve devletlerden oluşuyor. Bunları birbirine düşürmek için mezhep savaşlarını başlattılar. Böylece küçük devletlere bölüp yönetirken petrolü de alacaklar.”
Şu yorumu da dikkat çekici:
“Bunu 90’lı yıllarda kendi askeri güçleriyle Irak’ta denediler. Baktılar ki kendi askerleri ölüyor, o halde mezheplerine göre halkı değişik gruplara bölerek silahları onlara verdiler, taşeron kullandılar.”
İzlenen stratejiyi de “birbirleriyle savaştıralım, yıktıralım” olarak yorumladı.