Anayasa değişikliği için referandum hazırlığı yaparken erken seçim açıklamaları uyarı mı, başka bir plan mı var?

TBMM’de anayasa değişikliği görüşmelerinin başlamadığı, Meclis savaşının da henüz yaşanmadığı günlerde siyasetçi bir dostumuz şunu söyledi:
“Anayasa değişikliği Meclis’te kabul edilir, çünkü bu noktaya geldikten sonra hiçbir iktidar partisi oylamaları şansa bırakmaz.”
Sonra da şunu sordu:
“Anayasa değişikliği Meclis’ten geçer, ama referandum sandığı son sözü söyleyecek milletin önüne gelmezse ne olur?”
Açıkçası…
Böyle bir sonuç hiç aklımızdan geçmemişti. O nedenle, “Milletçe paranoyak olduk” deyip ekledik:
“Prosedürü tamamlayacak referandum sandığının milletin önüne gelmesini engelleyecek etkiden bu ülkeyi Allah korusun.”
Sonrasında…
Meclis’teki görüşmelerle birlikte dövizin harekete geçmesi dikkatleri çekti.
Gerçi…
Bu artış Meclis’teki kavgalara bağlandı, ama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan perşembe günü “Elinde silahı, bombası olan teröristle elinde Dolar’ı, Euro’su, faizi olan terörist arasında amaç bakımından fark yok” diyerek, artışların hiç de normal olmadığını anlattı.
Hele…
Bu sözler, “Anayasa değişikliği teklifi Meclis’ten geçmezse seçime gidilir” açıklamalarıyla birleşince, doğal olarak kafalar karıştı.
Oysa…
İlk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Anayasa Meclis’ten geçmezse erken seçim olur” demesinden sonra TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop’un açıklaması izledi:
“Bu şartlar, Türkiye’nin yaşadığı süreç, hepsi birlikte dikkate alındığında bunun geçmemesinin neticesi, zorunlu olarak Türkiye’yi bir seçime götürür. Baharda götürür, sonbaharda götürür ama götürür. Kimse engelleyemez seçimi.”
Tartışmalı-kavgalı da olsa Meclis’te referandum sınırı olan 330’un üstüne çıkıp 340 barajını aşan oylarla kabul edilen yeni anayasa maddeleri görüşmeleri sürerken Bahçeli ve Şentop’un söyledikleri milletvekillerini tehdit algılandı.
Nitekim…
CHP’nin eski lideri Deniz Baykal konuşmasında buna vurgu yaparken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de genel kurulda “CHP olarak erken seçime tam destek verdiklerini” açıkladı.
Bütün bunlara…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaşanabilecek süreci anımsatıp erken seçimi olası sonuçlar içinde gösteren dünkü değerlendirmesi eklendiğinde her şey çok farklı bir noktaya gelip oturdu.
O nedenle:
Bugünün gündemi “Referandum sandığı beklerken karşımıza erken seçim sandığı mı çıkacak?” sorusu çevresinde şekillenmeye başladı.