Bursaray’da 4 farklı vagonu çalıştıran ve 3 ayrı şirketin 3 farklı ekrandan izlenen yazılımını teke indirme maliyeti 45 milyon Euro!

TAHA AYDIN
TAHA AYDIN
TAHA AYDIN
TAHA AYDIN

Tartışmaya bile gerek yok: Bursa ulaşımının omurgası Bursaray’dır. Ulaşım için çok önemli olan proje, kentin olanakları ölçüsünde etaplar halinde büyüyor. Büyürken de bazı sorunlar ortaya çıkıyor.
Nitekim…
Raylarda 4 farklı araç olduğunu, fakat sistemi kendi vagonuna göre kuran firmanın hazırladığı yazılımla farklı araçların uyuşmadığını, bu nedenle sık sık sorunlar yaşandığını 19 Ocak 2017 günü bu sütunlarda dile getirdik.
Bunun üzerine…
Büyükşehir Belediye Başkanı Raylı Sistemler Danışmanı Taha Aydın aradı ve çok çarpıcı bilgiler verdi.
Söze…
“Sistemde 4 farklı aracın olduğu doğrudur” diye başlayıp, ortak sürüş sistemi olduğunu vurguladı ve şunu söyledi:
“Bursaray’da 3 ayrı şirketin yazılımı var. Bu programlar birbirlerine köprüyle bağlı. Yani, 3 ekranda sistem kontrolü yapılabiliyor, tek ekranda görülemiyor.”
Bunun yansımasını şöyle açıkladı:
“Metroda araçlar arası süreyi 3 dakikaya indirebiliyoruz, fakat elimizde yeterli araç olduğu halde 2 dakikaya inemiyoruz.”
Şurası çok önemli:
“3 yazılımın ve ekranların birleştirilmesi lazım. Fakat tek ekran için yazılımı yenileyip 40 kilometreyi bulan kabloların tümünü yeniden çekmek gerekiyor. Bunun da 45 milyon Euro maliyeti var.”
Ardından…
“Yapılırsa elbette çok iyi olur, fakat acil görmüyoruz” dedi ve şunu da ekledi:
“Bursaray’ın şu anki kapasitesi 3 dakikada bir araç geçmesine yetiyor, ama ileride yetmez ve 2 dakikaya inmesi gerekir. O dönem gelene kadar da bütçe ayırıp yazılımı yenilenebilir.”