Çölde dağlı bir mühendis… Doha’nın en prestijli metro inşaatında mekanik saha mühendisi olarak dev tüneller açıyor

DOHA METROSU
DOHA METROSU

DOHA METROSUAdı Mehmet Ali Yılmaz. 2014 yerel seçiminde MHP Keles Adayı olan Metin Tekin Yılmaz’ın küçük oğlu. Onu, “Besaş’ın ve Tarım A.Ş.’nin genel müdürü Mustafa Bektaş’ın bacanağının oğlu” diye tanıtmak da mümkün.
Keles Kocayayla’da Yörük-Türkmen geleneklerine göre düğün planlamıştı, ama kına gecesi darbe girişimi olunca her şey değişti.
Orta yaş kuşağı altında, genç kategorisinde makine mühendisi olan Mehmet Ali Yılmaz daha önce Rusya ve Cezayir’de önemli projelerde yer aldı.
6 aydır da…
2022 Dünya Kupası için evsahibi olarak hazırlıklara başlayan Katar’ın başkenti Doha’da çalışıyor.
Dahası…
Doha Metrosu’nun gold hat denilen en büyük ve en önemli hattının inşaatını üstlenen konsorsiyumda mekanik saha mühendisi olarak görev yapıyor.
Tamamı çölün altında olmak üzere iki yönlü 40 kilometrelik tünel yapıyorlar. 4 hattan oluşan metronun toplam uzunluğu bittiğinde 200 kilometreyi bulacak. Projede yine tamamı yeraltında 100 istasyon olacak.
Dağdan yetişip Doha çöllerinde tünel açan genç bir makine mühendisi olarak yaptığı işi anlatırken heyecanlıydı:
“Konsorsiyumumuz ALYSJ-JV adını taşıyor. Yunan ve Hindistan firmaları ile birlikte Türkiye’den Yapı Merkezi ve STFA var. Ben de Yapı Merkezi’ndeyim.”
Şu an çalıştığı istasyonda 3 Türk olduklarını, diğer çalışanların Hintli, İngiliz, Yunan olduğunu vurguladı.
Dağdan gidip çalıştığı projeyi de şöyle anlattı:
“Katar şu anda 2022 Dünya Futbol Kupası için hazırlanıyor. Fakat asıl hedef 2030. Çünkü 2030 Katar’ın vizyon projeleri için hedef yılı.”
O nedenle…
Görünüşteki Dünya Kupası hazırlığına karşın, proje hedeflerinin asıl 2030 olduğunu söyledi. Çalıştıkları gold hat için de, “4.5 milyar Dolar bedelle Doha metrosunun bir kerede en büyük ihalesinin yapıldığı proje” dedi.
Sözleşmeye göre…
Kelesli Mehmet Ali Yılmaz’ın mekanik saha mühendisi olarak tünellerinde ve istasyonlarında çalıştığı metronun gold hattı 2018 yılında bitirilip teslim edilecek.
Fakat…
Doha’da metro işleri 2030 yılına kadar tüm hızıyla devam edecek.