Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Lale Yıldız’ın palm yağı tartışmalarında referans aldığı üniversite raporu

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI LALE YILDIZ
GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI LALE YILDIZ
GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI LALE YILDIZ
GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI LALE YILDIZ

Her şey… Çocuklar kadar büyüklerin de çok sevdiği, palm yağı ile üretilen ve ekmek üzerine sürülen çikolatalı gıdanın kanserojen etkisi haberleriyle başladı.
Ardından…
İnternette palm yağıyla üretilen gıda ürünleri listesi dolaşmaya başladı. Listede, yediğimiz neredeyse her şey var. Ekranlardaki tartışmalar da farklı boyuta ulaşınca, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Lale Yıldız’ı arayıp işin doğrusunu öğrenmek istedik.
Gördük ki, gelinen noktadan rahatsız. Söze, “Açıkça söylemek gerekirse, müthiş bir bilgi kirliliği var” diye başladı ve şu çağrıyı yaptı:
“Tüm tüketicileri bilime güvenmeye ve bilim ışığında yapılan açıklamaları dikkate almaya çağırıyoruz.”
Şunu vurguladı:
“Gıda mühendisleri olarak Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nün hazırladığı rapor bizim için referans kaynağıdır.”
Ardından…
Prof. Dr. Fikri Başoğlu ve Doç. Dr. Arzu Akpınar Bayizit’in imzalarını taşıyan 2.5 sayfalık raporu gönderdi.
Öncelikle…
Palm yağı tarihçesini ve üretim yerleriyle koşullarını anlatan raporun son bölümünde şöyle deniyor:
“Yaklaşık 5 bin yıldır yemeklik olarak değerlendirilen palm yağının kanserojen etki gösterdiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanan trans yağ asitlerini içermediği için sağlık riski oluşturmadığı düşünülmektedir.”
Bir de tavsiye var:
“Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi tek bir gıda ürünü üzerinden değil, beslenmenin geneline ve kişinin metabolizma özellikleri dikkate alınarak yapılmalıdır.”