Meydansız olduğu için kavşaklarda, caddelerde miting yapan Bursa Atatürk Stadyumu meydanını bekliyor

ATATÜRK STADYUMU MEYDANI VE FATİH SALTUN MEHMET BULVARI MİTİNG ALANI
ATATÜRK STADYUMU MEYDANI VE FATİH SALTUN MEHMET BULVARI MİTİNG ALANI

ATATÜRK STADYUMU MEYDANI VE FATİH SALTUN MEHMET BULVARI MİTİNG ALANIGeriye dönüp baktığımızda… Bursa’da siyasi parti mitinglerinin yapıldığı meydan tanımına uyan tek bir yer anımsıyoruz: Pınarbaşı Meydanı.
Çocukluk günlerimizdeki Pınarbaşı Meydanı mitinglerini bugün yapma imkanı kalmadı. Çünkü hem Bursa büyüdü, hem Pınarbaşı eskisi gibi boş değil artık.
Yine…
Çocukluk günlerimizin İtfaiye önündeki Zafer Meydanı yerinde bugün aynı isimle alışveriş merkezi var, ama orası zaten Atatürk Caddesi ile Cumhuriyet Caddesi’nin kestiği kavşaktı.
Heykel olarak tarif ettiğimiz Cumhuriyet Alanı da adına karşın meydan değil. Hele burada trafik kesildiğinde neler olabileceğini düşünmek bile sıkıntı.
Bir dönem mitinglerin yapıldığı Stadyum Meydanı hem meydan değildi, hem de Altıparmak, Çekirge ve Stadyum caddelerinin üçünü birden kestiği için çabuk vazgeçildi.
Şehreküstü Meydanı toplanma ve ulaşım kolaylıkları nedeniyle avantajlıydı, ama orası da meydan değildi. Fevzi Çakmak, Haşim İşcan ve Ahmet Hamdi Tanpınar caddelerinin kesiştiği geniş kavşak özelliği taşıyordu.
Zaten…
Kent trafiğinin ilk kilitleyen yerlerden olduğu için burada miting yapmaktan vazgeçildi. Ne var ki, Gökdere Meydanı da meydan değil.
Gökdere Bulvarı ile Haşim İşcan Caddesi’nin kesiştiği kavşakta fiziki eğim nedeniyle mitinglere katılanların önemli bir bölümü kürsüyü göremiyorlar. Kısa süre kullanılan Kent Meydanı da adına karşın meydan değildi.
Referandum yaklaşırken, hatta erken seçim olasılığı varken Valilik de yıllık değerlendirmeyi yapıp miting yerleriyle yürüyüş güzergahlarını belirledi.
Buna göre…
Gökdere’de mitingler devam edecek. Son yıllardaki gibi, Merinos Parkı’nda da miting yapılabilecek. Kavşak olan Ertuğrulgazi Meydanı da mitinglere açık.
Kararda…
Kentin yeni miting yeri olarak Fatih Sultan Mehmet Bulvarı yer alıyor. Fatih Sultan Mehmet Camii ile hastane alanı kavşakları arasındaki yolda miting yapılabilecek.
Görünüşe göre, ulaşımı sıkıntılı olsa da düzen ve görüntüsü açısından en uygun yer burası.
Aslında…
Kavşaklarda ve yollarda miting yapmak zorunda kalan Bursa’ya Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe bir süredir gerçek meydan vaat ediyor:
Atatürk Stadyumu Meydanı
Yıkılan Atatürk Stadyumu yerinin düzenlenmesiyle oluşacak meydan yürüyüş mesafesinde ve kenti etkilemeyecek, Bursa da görkemli bir gerçek meydana kavuşacak.
Ne var ki…
Bittiğinde yeni meydanın nasıl olacağını gösteren resimleri görünce aklımıza takıldı:
Galiba…
Bursa’yı yeni bir tartışma bekliyor. “Böyle güzel yeşil alan, mitinglerle ziyan edilir mi?” tartışmasına hazır olmak gerekiyor.