Referandum ufukta göründü, tolumun nabzı araştırmaları başladı… Sürpriz görünmüyor, Başkanlık açık farkla gelir!

ADA ARAŞTIRMA YÖNETİM KURULU BAŞKANI METİN ÜNAL
ADA ARAŞTIRMA YÖNETİM KURULU BAŞKANI METİN ÜNAL
ADA ARAŞTIRMA YÖNETİM KURULU BAŞKANI METİN ÜNAL
ADA ARAŞTIRMA YÖNETİM KURULU BAŞKANI METİN ÜNAL

Aradığımızda… Her zamanki gibi Türkiye genelinde, fakat bölgesel olarak yaptıkları son araştırmanın raporlaması üzerinde çalışıyordu.
Yani…
Önündeki araştırmadan daha yeni, ya da başka bir ifadeyle söylemek gerekirse daha taze başka bir kamuoyu araştırması yok.
O bakımdan…
Toplumun nabzını tutup eğilimini belirlemeye yönelik araştırmalarına daha önce de bu sütunlarda yer verdiğimiz, seçim sonuçlarını tutturan az sayıdaki araştırma şirketi arasında yer alan İstanbul merkezli Ada Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ünal’a önündeki raporun ne gösterdiğini sorduk.
O da açıkladı:
“Önümdeki araştırmaya göre referanduma gidildiğinde başkanlık sistemi sorunsuz olarak çıkıyor. Çünkü bu rakamlar bir sürpriz göstermiyor.”
Rakam da verdi:
“Çalışmamızda net olan bilgi şu: Referandumda başkanlık sistemine evet diyecek seçmenin oranı kesinlikle yüzde 55’in üstünde.”
Şunu da ekledi:
“Hatta, MHP seçmeni de tam olarak bu desteğe katılırsa, evet oyları yüzde 60’a kadar gelip dayanır.”
Bu noktada…
Son günlerde kimi gazetelerde yayınlanan araştırmalarda evet oylarının yüzde 42-43 gösterildiğini, bunun da başkanlık sisteminin referandumdan çıkmayacağı anlamına geldiğini anımsattık.
Ünal da şu cevabı verdi:
“Nasıl yapıldığını bilmediğim araştırmalar hakkında konuşmam doğru olmaz. Fakat Ada olarak bizim daha önce yaptığımız çalışmalar ortada.”
Bu da…
Araştırmacının araştırmasına tam güvenini sergiliyor.
Yanı sıra…
Yürüttükleri çalışmada ortaya çıkan tablodan gördüğü bir fotoğrafa da işaret etti:
“Türkiye son 1 yıldır terör olaylarıyla sarsılıyor, insanlar teröre tepki gösteriyor. Araştırmada ortaya çıkan sonuçlardan biri de, seçmenin terörle başkanlık sistemini birbirinden ayırdığını gösteriyor.”
Şu notu da verdi:
“Araştırmamıza cevap verenler hatırı sayılır şekilde hükümetin terör olayları karşısında sessiz kaldığını düşünüyorlar. Özellikle de kaçırılan 2 askerle ilgili spekülasyonlara tepkisizlik sorgulanıyor.”