Siyaset referanduma hazırlanıyor… Otoyol açılışı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bursa programı bekleniyor

OTOYOL
OTOYOL

OTOYOLTürkiye Büyük Millet Meclisi’nin cumartesi sabaha karşı yapılan oylamadan çıkan kararıyla Türkiye’de yeni bir yönetim modelinin yolu açıldı.
Daha 80’li yılların ikinci yarısında rahmetli Turgut Özal’ın dillendirdiği, 90’lı yılların ortalarında rahmetli Süleyman Demirel’in işaret ettiği, Recep Tayyip Erdoğan’ın da başından beri savunduğu başkanlık sistemi için artık son sözü halk söyleyecek.
Referandumun 2 ya da 9 Nisan’da yapılması planlanıyor. Daha çok da 2 Nisan tarihi üzerinde duruluyor.
Hatta…
Meclis’teki görüşme takviminin 2 Nisan’a göre belirlendiği biliniyor. Hatta TBMM kararının onay için Cumhurbaşkanlığı’na gönderilme tarihi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da inceleyip onaylama sürecinin de 2 Nisan’a göre planlandığı haberleri geliyor.
Ardından da sandık süreci başlayacak.
Fakat…
Görüşmeler sırasında Meclis’te tartışmaların ötesine geçen görülmemiş kavgalar referandum sürecinin de çok sert geçeceği izlenimi veriyor.
Gerçi…
Kampanya “evet” ve “hayır” propagandası olarak yürüyeceği için siyasi parti program ve söylemleri geride kalacak, ama evet-hayır tercihinin de bugünün siyasi ikliminde cepheleşme getireceğini göz ardı etmemek gerekiyor.
Çünkü…
Referandumların iki kelime üzerinden tercih belirlemesi ister istemez böyle bir tabloyu ortaya çıkarıyor.
Nitekim…
12 Eylül’le gelen yasakların kalkması için 6 Eylül 1987’de yapılan referandum, dönemin iktidarının hayır yanlısı olması nedeniyle meydan söylemlerini sertleştirmişti.
Bugünse…
Sürece katılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bilinen siyasi karizması ve meydan performansı referandum propagandalarını etkileyecek en önemli unsur görülüyor.
Dahası…
Gelen bilgilere göre, referandum hazırlıkları kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan için bazı açılış programları da planlanıyor. Bunlar arasında otoyolun İstanbul’dan Bursa’ya kadar olan bölümünün açılışı da var.
Yani…
Önce 28 Aralık’ta Başbakan Binali Yıldırım’ın açması planlanan, son anda ertelendikten sonra Karayolları takviminde 28 Ocak olarak yer alan otoyol açılışı bu durumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandum mitingleri programının kesinleşmesini bekliyor.