Siyasetteki Bakan popülizmi boşa yatırım yaptırıyor: 5 bin nüfuslu ilçeye 250 yataklı hastane, 1200 nüfuslu ilçeye yüzme havuzu!

MEHMET EMİN TUTAN
MEHMET EMİN TUTAN
22-23 DÖNEM AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ MEHMET EMİN TUTAN
22-23 DÖNEM AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ MEHMET EMİN TUTAN

Sürpriz olmadı ve anayasa değişikliği teklifi Meclis’ten geçti, referandum yolu açıldı. Böylece, Türkiye yeni bir yönetim modelinin kapısına geldi.
Muhalefet partileri parlamenter sistemden vazgeçildiğini,  Meclis’in denetim yetkisinin ortadan kalkacağını söylüyor.
Bu durumu…
2002-2011 yılları arasında 2 dönem AK Parti Bursa Milletvekili olarak Meclis’te görev yapan Mehmet Emin Tutan’la konuştuk.
“Siyasete girilir, ama çıkılmaz” yaklaşımını benimseyenlerden olan Tutan bugün aktif değil, ama siyasetin dışında da değil.
Kaldı ki…
Genç yaşta Refah ve Fazilet partilerinde siyaset yaptı, fakat bu iki parti de kapatılınca AK Parti Yıldırım Kurucu İlçe Başkanı oldu. Siyasetin içinde yetişti, hep ön cephede yer aldı. En önemli özelliği ise net olmasıdır.
Cuma akşamı…
Olay TV’deki Her Açıdan programında konuk ettiğimizde, “Bakanların parlamento dışından atanması iyi mi, kötü mü?” diye sorduk.
Hiç duraksamadan “Bana göre çok iyi” deyip gerekçesini söyledi:
“Aynı partiden olduğumuz ve birlikte çalıştığınız milletvekili Bakan olup icraat başlıyor. Yanlış yaptığı zaman ben onu nasıl eleştireceğim?”
Ardından…
“Parti aidiyeti de eklenince, denetleme ve hesap sorma şansı hiç kalmıyor” deyip görüşünü dile getirdi:
“Bakanlar bağımsız olarak dışarıdan atandığında, Meclis onları çok daha rahat denetler, soruşturur. Fakat şu anki sistemde bu mümkün değil.”
Şunu ekledi:
“Eğer tek adamlık varsa, inanın asıl şimdi var.”
Sonra da…
Milletvekillerinin Bakan olduklarında popülist davranabildiklerini söyleyip çarpıcı örnekler verdi:
“Geçmişte Anadolu’daki bir ilimizden milletvekili arkadaşımız Bakan oldu. Sonra o arkadaşın 5 bin nüfuslu ilçesine 250 yataklı hastane yapıldı. Sırf Bakan olduğu için.”
Bir örnek daha verdi:
“Yine geçmişte Bilecik’ten bir arkadaş Bakan oldu, Bilecik’in tüm ilçelerine yüzme havuzu yapıldı. 1200 nüfuslu İnhisar ilçesine de yüzme havuzu yapıldı, ama boş kaldı.”
Yorumu şu:
“Bakanlar milletvekillerinden olduğunda popülist davranabiliyor. İhtiyaç olmadığı halde planlanan yatırımlar da asla denetlenemiyorlar.”
Şunu da ekledi:
“Yeni sistem işte böyle absürt yatırımların önüne geçiyor.”
Şunu da anımsattı:
“241 yıllık demokrasi geleneği olan Amerika 45. başkanını seçti. 67 yıldır çok partili sistemde olan Türkiye’de ise 65 hükümet kuruldu.”