Bu kentin her alandaki gelişiminde çok büyük katkısı var… Bursa’nın Merinos’u unutmaması gerek büyük

MERİNOS TEMEL ATMA TÖRENİ 28 KASIM 1935
MERİNOS TEMEL ATMA TÖRENİ 28 KASIM 1935
MERİNOS TEMEL ATMA TÖRENİ 28 KASIM 1935
MERİNOS TEMEL ATMA TÖRENİ 28 KASIM 1935

Bursa için Merinos’un anlamı da, yeri de çok farklı. Bir kere, Merinos sıradan bir tekstil fabrikası değil. Kentin siyasetine, sosyal yaşamına, sporuna, sendikalaşmasına, hatta yapılaşmasına katkı yaptı.
En önemlisi…
Bir dönem Merinos’ta çalışıyor olmak ayrıcalıktı.
Atatürk’ün emriyle 28 Kasım 1935’te dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından temeli atılan ve cumhuriyet döneminin ilk sanayi tesislerinden olan Merinos 2 Şubat 1938’de de Atatürk tarafından işletmeye açıldı.
Gazeteciliğe başladığımız yıllarda 2 Şubat’lar önemliydi. Merinos İşçi Yemekhanesi’ndeki yıldönümü toplantıları çok kalabalık olurdu.
Kumaşları Avrupa ülkelerinde bile aranan Merinos fabrikası artık yok, anısını Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi yaşatıyor. 4 gün önce Merinos’un açılış yıldönümü vardı, ama katılım azaldığı gibi, haberi de yerel basında pek yer bulmadı.
Katılımcılar arasında Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni dışında eski Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanı olan Turhan Tayan ile AK Parti eski Milletvekili Zafer Hıdıroğlu’nu gördük.
Hıdıroğlu’nun Merinos çalışanı olduğunu biliyoruz. Tayan’ın siyaset sürecinde de Merinos’un ayrı yeri oldu. Nitekim fabrikanın son dönemindeki sorunlarının çözümünde hep Tayan vardı.